email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de finantare

Intrebare:

In cazul unui contract de finantare intre un rezident si un nerezident, incheiat pe o perioada de 1 an, cu prelungire pentru inca 11 luni, daca sumele creditate nu se ramburseaza in totalitate cum se procedeaza? Trebuie anuntata Banca Nationala?

Raspuns (dat in 07.04.2006):

In prezent, baza legala a realizarii operatiunilor valutare este reprezentata de Regulamentul B.N.R. nr. 4 din 1 aprilie 2005 privind regimul valutar, publicat in M.Of. nr. 297 din 8 aprilie 2005.

Asa cum se precizeaza in cap. 2, sectiunea I, operatiunile valutare intre rezidenti si nerezidenti se efectueaza in mod liber, in valuta si in moneda nationala (leu).

Operatiuni valutare reprezinta incasarile, platile, compensarile, transferurile, creditarile, precum si orice tranzactii exprimate in valute. Operatiunile valutare se pot efectua prin transfer bancar, in numerar, cu instrumente de plata sau prin orice alte modalitati de plata practicate de institutiile de credit in functie de natura operatiunii respective.

Conform pct. 4.1, la operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti, in nomenclator, este mentionata si operatiunea de rambursare a creditelor si imprumuturilor (subpct. 4.1.1.).

La pct. 4.7. din nomenclator, creditele si imprumuturile financiare sunt definite ca finantari de orice natura acordate sau primite pe baze contractuale, inclusiv finantarea tranzactiilor comerciale la care nu participa un rezident, si orice modalitate prin care creditorul stinge sau preia o obligatie a debitorului fata de un tert. In aceasta categorie se includ si imprumuturile ipotecare, creditele de consum, precum si operatiunile de leasing financiar.

Desi nu ati precizat in bonul valoric transmis, presupunem ca beneficiarul finantarii este o firma din Romania. In situatia in care contractul de finantare a fost incheiat dupa data de 1 aprilie 2005, operatiunea nu trebuia sa fie supusa autorizarii de catre B.N.R.

In baza Normei nr. 5/2005 a B.N.R. (M.Of. nr. 297 din 8 aprilie 2005) modificata prin Regulamentul nr. 6/14 iulie 2005, dupa aceasta data se supun autorizarii doar urmatoarele operatiuni:

  • operatiunile cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara reglementate la pct. 3.4 lit. a) - d) din Nomenclator;
  • operatiuni in conturi curente si in conturi de depozit, deschise de rezidenti in strainatate la institutii de credit si alte institutii asimilate acestora reglementate la pct. 3.9 lit. b si pct. 3.10 lit. b (prevedere abrogata din 14 iulie 2005).

Autorizatia se acorda din punct de vedere al regimului valutar si nu se refera la eficienta, oportunitatea si necesitatea angajarii operatiunii respective. Autorizarea se refera atat la initierea, cat si la derularea operatiunii de plati si incasari.

In cazul in care va incadrati intr-una din cele doua situatii mentionate, aveti obligatia ca in termen de 5 zile bancare sa comunicati B.N.R. orice modificare a datelor si a documentelor care au stat la baza acordarii autorizatiei.

Recapituland cele mentionate anterior, consideram ca in situatia in care contractul de finantare a fost incheiat anterior datei de 30 ianuarie 2004 (data intrarii in vigoare a Regulamentului valutar nr. 1/2004 si abrogarii Regulamentului valutar nr. 3/1997) aveti obligatia sa comunicati B.N.R. modificarea clauzelor contractului initial de finantare numai in situatia in care operatiunea a necesitat autorizarea prealabila a B.N.R.

Notificarea modificarii termenului de restituire a creditului se face prin transmiterea unei adrese la care trebuie anexat in fotocopie actul aditional la contractul initial de finantare.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 26 Octombrie 2006

Votati articolul "Contract de finantare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X