email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare imobil reevaluat. Ce conturi sunt deductibile?

vanzare imobilcontul 6583debitoricheltuieliimpozit pe profit

In cele ce urmeaza, discutam daca in cazul unei societati platitoare de impozit pe profit, la vanzarea unui apartament, contul 6583 este deductibil sau nedeductibil fiscal. De asemenea, vom vedea in ce masura suma transferata din contul 105 in contul 1175 este impozabila.

Este cheltuiala deductbila cheltuiala cu partea neamortizata a imobilului - inregistrata prin contul 6583 - fiind o cheltuiala aferenta unui venit. Prin vanzarea imobilului se inregistreaza si un venit aferent. Trebuie insa sa demonstrati ca pretul de vanzare este pret de piata, valabil la momentul efectuarii tranzactiei de vanzare, si in acest scop va recomandam sa apelati la serviciile unui evaluator autorizat, sau sa detineti pentru documentarea pretului anunturi din mica /marea publicitate /de la agentii de vanzari cu preturi de vanzare pentru apartamanet de tipul celui pe care il vindeti (an vechime, nr camere, amenajari, zona, etc.) care sa demonstreze valoarea de piata a imobilului la momentul vanzarii.

Vanzarea cladirii se inregistreaza prin formula contabila:


461 = 7583
"Debitori diversi" "Venituri din vanzarea activelor
si alte operatii de capital"

Scoaterea din evidenta a cladirii se va inregistra prin formula contabila:


% = 212
2812 "Constructii"
"Amortizarea constructiilor"


6583
"Cheltuieli privind activele cedate
si alte operatii de capital"


Conform pct. 109 din OMFP 1802/2014, surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezultatul reportat (contul 1175 "Rezultat rezultat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

In sensul acestor reglementari castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

Astfel, la vanzarea cladirii, surplusul din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezultat reportat, prin formula contabila:


105                 = 1175
"Rezerve din reevaluare" "Rezultat reportat  reprezentand surplusul realizat
din rezerve din reevaluare"


In conformitate cu prevederile art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, existente in sold in contul 1065 /1175  la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, care au fost deduse la calculul profitului impozabil. Aceste rezerve se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei acestora potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

Nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal partea din rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, dedusa la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale pana la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, si care nu a fost capitalizata prin transferul direct in contul 1065 “Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare» pe masura ce mijloacele fixe au fost utilizate. Aceasta parte a rezervei se impoziteaza potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

De asemenea, nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, aferenta mijloacelor fixe transferate in cadrul operatiunuilor de reorganizare, potrivit legii, la momentul scaderii din gestiune a acestora la persoana juridica ce efectueaza transferul, in conditiile in care rezerva respectiva este preluata de societatea beneficiara, prevederile art. 22 alin. (5 indice 1) aplicandu-se in continuare la societatea beneficiara.

Prin urmare, suma transferata in contul 1175 este impzoabila la calculul impozitului pe profit, fiind un element similar veniturilor.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vanzare imobilcontul 6583debitoricheltuieliimpozit pe profit


Data aparitiei: 22 Octombrie 2015
Ultima actualizare: 23 Octombrie 2015

Votati articolul "Vanzare imobil reevaluat. Ce conturi sunt deductibile?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X