email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul saptamanii: Nu te speria sa constitui provizioane pentru clientii neincasati

adrian bentasituatiile financiare anualecreanteleprovizioaneclientii neincasati

Incet-incet ne apropiem de inchiderea exercitiului si vom intocmi situatiile financiare anuale. Creantele de la clientii neincasati sunt unele dintre cele mai acute probleme ale unei societati, atat din lipsa de disponibilitati generata de cheltuielile pentru realizarea acestor vanzari cat si din faptul ca cei ce aplica sistemul de TVA cu exigibilitate normala platesc TVA si impozit pe profit pentru aceste sume.

In plus, o alta consecinta este obligatia respectarii imaginii fidele a patrimoniului. Activele circulante sunt chiar in totalitate reale? Creantele sunt in totalitate incasabile? Trebuie sa raspundem la toate aceste intrebari.

Cu siguranta, daca un client are o intarziere de o saptamana - doua, chiar o luna, este o practica intalnita des. Dar daca incasarile noastre sunt intarziate intre 3 si 6 luni ar trebui sa ne punem mari semne de intrebare daca acea incasare chiar se mai materializeaza. Ar trebui sa fim un pic mai fermi si daca o sa constatam ca au trecut mai bine de 3-6 luni de la scadenta sa intelegem acest termen ca un indiciu serios de risc de neincasare a creantei.

In acest context e bine sa constituim deprecieri ale creantelor, provizioane cum sunt definite de art. 22 din Codul fiscal.

Desigur, legiuitorul a introdus cateva conditii pentru a identifica provizioanele deductibile. De exemplu, un provizion este deductibil in procent de 30% din valoarea fara TVA a vanzarii daca au trecut mai mult de 270 zile de la scadenta, creanta este asupa unei societati neafiliate, creanta nu este garantata, iar creanta a fost inregistrata in venituri.

Ce se intampla daca nu astept cele 270 zile si constitui un provizion pentru deprecierea creantei? Raspunsul este simplu, cheltuiala cu provizionul nu este deductibila.

Dar ce efect fiscal are? Efectul fiscal este unul magic! Devine deductibila intreaga pierdere din creante cand nu se va mai incasa clientul, iar reluarea la venituri a provizionului se va face pe venituri neimpozabile. Practic, prin constituirea acestui provizion, toate pierderile din creante generate de clientii neincasati devin deductibile in temeiul art. 21 alin. (4) lit. o) din Codul fiscal.





Cu stima,
Consultant fiscal,
Auditor financiar,
Adrian Benta.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adrian bentasituatiile financiare anualecreanteleprovizioaneclientii neincasati


Data aparitiei: 29 Octombrie 2015

Votati articolul "Sfatul saptamanii: Nu te speria sa constitui provizioane pentru clientii neincasati":
Rating:

Nota: 3.86 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X