email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumut intre societati afiliate. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?

imprumut societati afiliatetranzactiidobandatranzactie

Avem doua societati afiliate, A si B (asociatul unic al societatii A detine 90% din partile sociale ale societatii B). Societatea A imprumuta in mod repetat societatea B, care nu reuseste sa isi acopere cheltuielile din activitatea curenta. Aceste doua societati isi desfasoara activitatile in acelasi spatiu (sunt activitati complementare).

Care este tratamentul contabil si fiscal al acestor tranzactii?

Din punct de vedere al B.N.R., in masura in care operatiunea de acordare a imprumuturilor de catre societatea A  societatii B are caracter ocazional si nu are ca sursa fonduri rambursabile atrase de la public, ea poate fi realizata in mod liber, nefiind supusa niciunor prevederi speciale.Imprumutul in afara creditului bancar are ca temei prevederile Art. 100 din Titlul VI – Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999 (De retinut faptul ca acest titlu VI a fost abrogat prin Legea de punere in aplicare a Noului Cod Civil - n.red.). Astfel, orice persoana poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite.

Din punct de vedere contabil nu exista nici o restrictie pentru acordarea de imprumuturi.

De asemenea, din punct de vedere contabil, definitia imobilizarilor financiare din OMFP nr. 1802/2014 de la pct.264 alin.(1)  mentioneaza ca in cadrul imobilizarilor financiare se cuprind actiunile detinute la entitatile afiliate, imprumuturile acordate entitatilor afiliate,actiunile detinute la entitati asociate si entitati controlate in comun, imprumuturile acordate entitatilor asociate si entitatilor controlate in comun, alte investitii detinute ca imobilizari, alte imprumuturi.

OMFP nr.1802/2014 prevede la pct.265 alin.(2) ca in conturile de creante imobilizate, reprezentand imprumuturi acordate, se inregistreaza sumele acordate tertilor in baza unor contracte pentru care entitatea percepe dobanzi, potrivit legii.

Planul de conturi aplicabil societatilor comerciale include contul 267 "Creante imobilizate" cu ajutorul caruia se tine evidenta creantelor imobilizate sub forma imprumuturilor acordate pe termen lung altor entitati, precum si a altor creante imobilizate, cum sunt depozite, garantii si cautiuni depuse de entitate la terti.De asemenea, acelasi plan contabil include si contul 451 “Decontari intre entitatile afiliate” cu ajutorul caruia se tine evidenta operatiilor intre entitatile afiliate. in debitul contului se inregistreaza, printre altele, si:
- sumele virate altor entitati afiliate (512);
- dobanzile cuvenite aferente imprumuturilor acordate entitatilor afiliate (766);

Astfel,reglementarile contabile aplicabile societatilor comerciale prevad modul de recunoastere si contabilizare a tranzactiilor de tipul celor analizate, respectiv acordarea de catre o societate comerciala a unui imprumut fie unei persoane din grup, fie unei terte persoane.

Din punct de vedere fiscal, acordarea de imprumuturi fara dobanda nu poate fi calificata ca un act juridic cu titlu gratuit, intrucat Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile ulterioare, prevede  la Art. 11 alin. 1 ca „la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro  de Gabriela Ilicea, economist si expert contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imprumut societati afiliatetranzactiidobandatranzactie


Data aparitiei: 29 Octombrie 2015

Votati articolul "Imprumut intre societati afiliate. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X