email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzari sub pretul de achizitie. Stocuri expirate si deteriorate. Ce conditii se impun si ce cheltuieli se deduc?

stocuripretul de achizitiecomert cu ridicatastocuri expirate

In cazul urmator, subiectul il reprezinta o societate care are drept obiect de activitate comertul cu ridicata al materialelor de constructii. S-a luat decizia inchiderii firmei dupa vanzarea stocurilor si plata tuturor datoriilor.

In acest moment, au mai ramas cateva stocuri expirate, deteriorate sau care urmeaza sa expire in perioada imediat urmatoare. A fost identificat un potential client care este de acord sa achizitioneze toata marfa in stadiul acesta la 30% din pretul de achizitie.

Diferenta de pret este o cheltuiala nedeductibila? Pentru diferenta de pret trebuie ajustata taxa pe valoarea adaugata?

Vanzarile cu pret redus fac parte din categoria practicilor comerciale si sunt reglementate la capitolul V -Practici comerciale din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata cu modificarile si completarile ulterioare.
In mod normal vanzarea in pierdere, sub costul de achizitie, este interzisa conform art. 17, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a)-c), e)-i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii.

Prin vanzare in pierdere, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare.

Astfel, potrivit art. 16 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata cu modificarile si completarile ulterioare, lit. a) - d):

a) vanzarile de lichidare care se pot realiza cu pret egal sau mai mic decat costul de achizitie, sunt supuse notificarii la Primarie pe baza unui inventar detaliat al marfurilor care se lichideaza, intocmit de comerciant, provenienta produselor care se lichideaza trebuie justificata cu documente legale.

Asadar, orice vanzari cu pret redus trebuie efectuate in stricta conformitate cu prevederile OG 99/2000, deoarece aceste tipuri de vanzari sunt supuse controlului ANPC. In cazul deteriorarii calitatii produselor se poate face o constatare in baza efectuarii de analize sanitare pentru trecerea produselor in alta categorie spre a fi valorificate daca este posibil, sau retragerii acestora de la consum.

Vanzarile sub pretul de achizitie nu au nicio implicatie de natura fiscala, daca pretul este justificat, ca urmare a faptului ca produsele respective numai sunt cerute pe piata, cu exceptia situatiei in care vanzarea se realizeaza intre persoane afiliate, caz in care organele fiscale recunosc tranzactiile la valoarea lor de piata prin ajustarea sumei veniturilor, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (2) din Codul fiscal.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stocuripretul de achizitiecomert cu ridicatastocuri expirate


Data aparitiei: 10 Noiembrie 2015

Votati articolul "Vanzari sub pretul de achizitie. Stocuri expirate si deteriorate. Ce conditii se impun si ce cheltuieli se deduc?":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X