email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deficiente contabile

Intrebare:

Am preluat o societate al carei TVA si impozit pe venit (microintreprindere) din balanta de verificare nu corespund cu cele declarate. Diferentele sunt semnificative si provin din anul 2002, 2003 si 2004. Sunt obligata sa refac contabilitatea acestor ani pentru a vedea care sunt sumele corecte?

Raspuns: (dat in decembrie 2005)

Deficientele constatate de dvs. nu se pot corecta prin refacerea evidentei contabile propriu-zise deoarece declaratiile fiscale si bilanturile depuse la organul fiscal teritorial au avut la baza balantele sintetice de verificare intocmite in acea perioada. Aceste deficiente sunt considerate ,,erori contabile,, care pot fi corectate in luna decembrie 2005 in baza prevederilor O.M.F.P. nr. 306 din 26 februarie 2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, sectiunea 6 ,,Politici contabile si note explicative la situatiile financiare anuale simplificate,, pct. 6.9. Astfel, erorile contabile sunt acele deficiente aparute ca urmare a unui calcul gresit, al aplicarii gresite a metodelor contabile, al interpretarii gresite a evenimentelor, a fraudelor sau omisiunilor.

Va sugeram ca aceste erori constatate de dvs. sa fie aduse in scris la cunostinta administratorului firmei pe baza de referat care va fi aprobat de catre acesta, astfel incat decizia corectarii sa ii apartina in totalitate.

Corectarea acestor erori aferente perioadelor anterioare poate fi efectuata doar pe seama rezultatului perioadei curente, pe seama rezultatului reportat, fara a se reface evidenta contabila aferenta anilor fiscali 2002, 2003 si 2004. Practic, influenta contabila si fiscala a erorilor constatate, se face prin determinarea acestora doar extracontabil, pe baza de situatii comparative intre sumele/documentele inregistrate sau neinregistrate initial si sumele/documentele ce trebuiau inregistrate corect. In evidenta contabila se inregistreaza doar diferenta dintre suma corecta si suma eronata prin contul 117 "Rezultatul reportat", analitic distinct astfel:

Debit

Credit

rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contabile in corespondenta cu creditul conturilor 280, 281, 301 la 303, 361, 371, 401, 4281, 4381, 4481.

rezultatul favorabil provenit din corectarea erorilor contabile in corespondenta cu debitul conturilor 411, 461, 4282 ;

Soldul debitor al contului reprezinta pierderea neacoperita,

iar soldul creditor, profitul nerepartizat

Daca in urma corectarii erorilor contabile, se constata diferente de impozit pe venit aferente exercitiilor financiare anterioare, aceasta se inregistreaza prin formula contabila 6588 Alte cheltuieli de exploatare = 441 , astfel:

  • in negru pentru diferente de plata suplimentare;
  • in rosu pentru diferente de plata in minus ;

Diferentele suplimentare de plata sau cele in minus, se declara din punct de vedere fiscal prin declaratia cod 710 intocmita si depusa pentru pentru fiecare termen de plata la care s-ar fi datorat sau nu suma corecta.

Pentru diferentele suplimentare de plata firma dvs. va datora dobanzi si penalitati de intirziere calculate automat prin fisa sintetica pe platitor din evidenta organului fiscal teritorial, dupa operarea declaratiei nr. 710.

Declaratia rectificativa se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie de organul fiscal teritorial sau preluat de pe site Ministerului Finantelor Publice, portal A.N.A.F.

Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru corectarea impozitelor/taxelor declarate la bugetul de stat, stabilite de catre platitori prin autoimpunere sau cu regim de retinere la sursa, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si retinute de catre acestia de la asigurati.

Declaratia rectificativa nu mai poate fi depusa in cazul in care organele de inspectie se prezinta la sediul firmei dvs. pentru desfasurarea unei actiuni de inspectie fiscala, pentru impozitele si taxele aferente perioadelor supuse inspectiei.

In cazul in care se corecteaza mai multe obligatii bugetare care se refera la aceeasi perioada de raportare, pentru fiecare obligatie se completeaza in acelasi formular cate un tabel generat cu ajutorul programului de asistenta. Pentru obligatii bugetare care privesc perioade diferite de raportare se va completa cate un formular pentru obligatiile bugetare aferente fiecarei perioade de raportare.

Declaratia rectificativa se depune, in format electronic insotit de formularul listat, semnat si stampilat, la organul fiscal teritorial.

Din punct de vedere al T.V.A., diferentele se inregistreza prin conturile 4426 si 4427 (dupa caz) si se evidentiaza in jurnalul de cumparari/vanzari astfel incat sa fie preluate in decontul de T.V.A. la randul de regularizari in luna in care a avut loc corectia. Pentru diferentele suplimentare de plata calculul dobanzilor si penalitatilor de intirziere se poate face de dvs. din proprie initiativa sau de organul de inspectie fiscala cu ocazia unui eventual control.

Daca luati decizia de a corecta erorile constatate in anul 2006, baza legala este reprezentata de O.M.F.P. 1752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene publicat in M.Of. nr. 1080 bis din 30 noiembrie 2005. Corectarea erorilor contabile este reglementata la sectiunea 7 ,,Reguli de evaluare,, pct. 63.

Si acest act normativ prevede corectarea erorilor constatate in contabilitate pe seama rezultatului reportat. Erorile includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

Astfel, erorile din perioadele anterioare sunt considerate omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare rezultate din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informatii credibile care:

  • erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
  • ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare.

Daca urmare corectarii de erori rezulta pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit.

In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate si corectate.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 16 Februarie 2006

Votati articolul "Deficiente contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X