email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul saptamanii: Daca efectuati achizitii de pe site-uri din afara cereti factura

adrian bentaachizitiisiteurifacturaonlineserviciitva deductibila

In activitatea noastra zilnica auzim de achizitii facute in era internetului direct din magazinele de prezentare online inregistrate in diverse state la care platile se fac in cel mai simplu mod, prin utilizarea cardului bancar.

Nimic mai simplu, comertul s-a globalizat, instrumentele de plata functioneaza aproape peste tot, doar cu fiscalitatea avem ceva discutii.

Sa presupunem ca descarcam de pe un site o fotografie pe care o preluam in activitatea noastra de zi cu zi, o aducem la cunostinta publicului si pentru care platim o suma de bani. Ei bine, implicatiile fiscale sunt multiple, respectiv aceste achizitii de fotografii sunt considerate prestari de servicii de catre art. 27 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Se pune intrebarea legitima: datoram cumva plata TVA in Romania?

Raspunsul la aceasta intrebare este dat de stabilirea locului prestarii de servicii. Daca acest loc de prestare al serviciului analizat din punctul de vedere al TVA este in Romania atunci se datoreaza plata TVA in Romania. Daca locul prestarii de servicii este considerat in afara Romaniei atunci nu se datoreaza plata TVA in Romania, raportandu-ne la normele pentru art. 126 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

In cazul achizitiei noastre, presupunand ca suntem o persoana inregistrata in scopuri de TVA, locul prestarii de servicii este locul unde beneficiarul achizitiei isi desfasoara activitatea, adica in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

In acest sens, pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA plata TVA se face prin taxare inversa inregistrand TVA atat ca suma deductibila cat si ca suma colectata, conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal.

In momentul in care vom efectua inregistrarea contabila 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata" se impune existenta unei facturi corect intocmite ca document justificativ pentru suma din debitul contului 4426 "TVA deductibila". In lipsa acelei facturi se pierde dreptul de deducere asupra acestei sume de TVA. Pratic, bugetul de stat ne va cere la plata TVA colectata din operatia mai sus amintita.

Aceasta situatie se poate rezolva solicitand o factura pentru bunurile sau serviciile achizitionate, iar in lipsa acestei facturi un document ce contine toate elementele unei facturi, asimilat formal facturii, conform reglementarilor fiscale.

Cu stima,
Consultant fiscal,


Auditor financiar,
Adrian Benta.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adrian bentaachizitiisiteurifacturaonlineserviciitva deductibila


Data aparitiei: 18 Noiembrie 2015
Ultima actualizare: 20 Noiembrie 2015

Votati articolul "Sfatul saptamanii: Daca efectuati achizitii de pe site-uri din afara cereti factura":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X