email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pasii si inregistrarile contabile pentru a inchide societatea si a distribui patrimoniul asociatilor

Intrebare:

O societate fara datorii are in patrimoniu o cladire si un autoturism.Care sunt pasii si inregistrarile contabile pentru a inchide societatea si a distribui patrimoniul asociatilor?

Ce impozite se mai platesc statului?

Raspuns (dat in octombrie 2006):

Pentru a putea realiza distribuirea patrimoniului unei societati comerciale catre asociati, este necesara dizolvarea societatii in cauza. Cadrul legal ce reglementeaza dizolvarea societatilor comerciale este asigurat prin: Legea 31/1990 (Titlul VI: Dizolvarea, fuziunea si divizarea societatilor comerciale) dar si Normele metodologice din 17 septembrie 2004 privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora (Titlul II: dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale). In functie de natura societatii comerciale dar si in functie de cauza ce a generat dizolvarea societatii comerciale, Legea 31/1990 stabileste pasii ce trebuiesc urmariti in acest sens.

Ca reguli generale ale dizolvarii unei societati comerciale, am putea mentiona:

- Inventarierea si evaluarea elementelor de activ si de pasiv, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991 , republicata, a normelor si reglementarilor contabile, inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii.

- Intocmirea situatiilor financiare

- Stabilirea de catre adunarea generala a actionarilor sau a asociatilor a operatiunilor care urmeaza sa fie efectuate de catre lichidator in numele societatii comerciale ce se lichideaza (daca este cazul dizolvarii cu lichidare).

- Valorificarea elementelor de activ (vanzarea imobilizarilor si a stocurilor, incasarea creantelor, a investitiilor financiare pe termen scurt etc).

- Achitarea datoriilor societatii comerciale catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, celelalte obligatii sociale si alte fonduri, salariati si alti terti.

- Calcularea, retinerea si virarea impozitului pe profit/ venit si a impozitului pe dividende in urma actiunii de dizolvare/ lichidare.

Pentru a putea trece bunurile din patrimoniul societatii in patrimoniul asociatilor se platesc urmatoarele impozite si taxe:

-TVA, conform art 128, al (5), cap IV, Titlul VI din Codul fiscal:

„(5)Orice distribuire de bunuri din activele unei societati comerciale catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a societatii, constituie livrare de bunuri efectuata cu plata.”

Orice distribuire de bunuri din activele unei societati comerciale catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a societatii, constituie livrare de bunuri efectuata cu plata.”

Orice distribuire de bunuri din activele unei societati comerciale catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a societatii, constituie livrare de bunuri efectuata cu plata.”

-impozit pe profit , conform art 27, al (2), Titlul II din Codul fiscal:

„(2)Distribuirea de active de catre o persoana juridica romana catre participantii sai, fie sub forma de dividend, fie ca urmare a operatiunii de lichidare, se trateaza ca transfer impozabil..”

Distribuirea de active de catre o persoana juridica romana catre participantii sai, fie sub forma de dividend, fie ca urmare a operatiunii de lichidare, se trateaza ca transfer impozabil..”

Distribuirea de active de catre o persoana juridica romana catre participantii sai, fie sub forma de dividend, fie ca urmare a operatiunii de lichidare, se trateaza ca transfer impozabil..”

-impozit pe dividende (investitii), conform art 65, al (1), lit e, Titlul III din Codul fiscal.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 24 Noiembrie 2006

Votati articolul "Pasii si inregistrarile contabile pentru a inchide societatea si a distribui patrimoniul asociatilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X