Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul saptamanii: Atentie la inchiderea conturilor de avansuri de trezorerie

adrian bentaavansuri trezorerieinchiderea conturilorsoldul debitor

Ne apropiem rapid de inchiderea exercitiului financiar, ocazie cu care trebuie sa acordam mai multa atentie functionarii unor conturi in functie de proceduri specifice de folosire pe care nu le-am fi aplicat pe parcursul anului.

De exemplu, avansurile de trezorerie regasite in contul 542 "Avansuri de trezorerie" urmeaza un regim contabil personalizat. Daca ne raportam la folosirea acestui cont, soldul debitor al acestuia reprezinta sume ridicate de salariati sau de alte persoane asimilate pentru achizitia de bunuri si servicii destinate societatii. Cel putin aceasta este explicatia functionarii contului.

In practica, de foarte multe ori, soldul contului 542 "Avansuri de trezorerie" reflecta si sume ridicate din societate, utilizate pentru diverse scopuri pentru care nu s-au intocmit inca documentele justificative.

In acest caz trebuie luata decizia de a prezenta in situatiile financiar contabile cea mai adecvata constatare cu privire la acestea avansuri.

Pot fi asimilate avansurile cu alte sume de trezorerie din clasa 5 sau se porneste de la prezumtia ca sumele trebuie raportate ca fiind sume in curs de justificare?

Raspunsul la aceasta intrebare este asumat de legiuitor conform art. 306 alin. (3) din OMFP nr. 1802/2014, dupa cum urmeaza:

"(3) Sumele reprezentand avansuri de trezorerie, acordate potrivit legii si nedecontate pana la data bilantului, se evidentiaza in contul de debitori diversi (461 "Debitori diversi") sau creante in legatura cu personalul (4282 "Alte creante in legatura cu personalul"), in functie de natura creantei".

Retinem asadar ca legiuitorul a stabilit soldarea contului 542 si prezentarea in situatiile financiare a acestor sume ca fiind sume de decontat de catre salariatii sau persoanele asimilate. Sumele nu sunt asimilate valorilor de trezorerie, nu se cumuleaza cu conturile din clasa 5 ci se cumuleaza cu valorile de creante si datorii, dupa caz.




Cu stima,
Consultant fiscal,
Auditor financiar,
Adrian Benta

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adrian bentaavansuri trezorerieinchiderea conturilorsoldul debitor


Data aparitiei: 25 Noiembrie 2015

Votati articolul "Sfatul saptamanii: Atentie la inchiderea conturilor de avansuri de trezorerie":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X