email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Servicii de transport si ambalare legate de exportul bunurilor. Cum se justifica scutirea de TVA?

deducere tvaservicii transportexport bunuricasa de expeditie

In cazul de mai jos, avem ca subiect o societate care presteaza urmatoarele servicii:
- ambalare in Romania a unui produs care va pleca in China
- servicii de amanare pentru acelasi produs
- transportul bunului respectiv este efectuat de catre o firma din Romania care factureaza in regim de scutire. Societatea va refactura acest transport firmei din China plus un comision.

Se intocmeste o singura factura catre firma din China. Factura cuprinde ambalarea, amararea si transportul (cu comisionul aferent).

Beneficiaza firma de scutire de TVA pentru toate cele trei servicii? Daca raspunsul este afirmativ, ce documente justificatoare trebuie sa avem atasate? Pentru serviciul de transport suntem considerati casa de expeditii? Ce cod CAEN ar trebui sa avem in statut?

 


Pentru serviciile de transport refacturate societatea aplica structura de comisionar prevazuta la art. 129 alin. 2 din Codul fiscal si pct. 6 alin. 3-4, pct. 7 alin. 1-2 si pct. 19 alin. 4 din Normele metodologice de aplicare. Astfel, se considera ca fiecare persoana a primit si a prestat in nume propriu serviciul respectiv, fiecare tranzactie tratandu-se ca o prestare separata si impozitata distinct, chiar daca serviciul respectiv este prestat direct catre beneficiarul final. Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.

In cazul prezentat se considera ca societatea a prestat ea insasi serviciile de transport catre firma din China, nefiind totusi nevoie ca sa aiba inscris in obiectul de activitate efectuarea de servicii de transport marfa (nu presteaza ea insasi servicii de transport, ci doar le refactureaza).

Conform art. 133 alin. 7 lit. a din Codul fiscal si pct. 15^1 din Normele metodologice de aplicare, daca beneficiarul este o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Comunitatii, locul prestarii este considerat a fi in Romania pentru serviciile constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora, servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale si evaluari ale bunurilor mobile corporale si servicii de transport de bunuri efectuate in Romania.

Ca atare, pentru serviciile de ambalare si amarare, precum si pentru transportul bunurilor intre doua puncte din Romania, se poate aplica scutirea de TVA cu drept de deducere prevazuta de art. 143 alin. 1 lit. c din Codul fiscal pentru serviciile legate direct de exportul de bunuri, care se justifica pe baza documentatiei prevazute de art. 4 alin. 2 si alin. 8 din Instructiunile aprobate prin OMFP 2222/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv: factura, contractul incheiat cu beneficiaruil, documente specifice de transport, documente din care sa reiasa ca serviciile de ambalare si amarare sunt legate direct de exportul unor bunuri si documente din care sa rezulte ca bunurile transportate au si fost exportate.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere tvaservicii transportexport bunuricasa de expeditie


Data aparitiei: 25 Noiembrie 2015

Votati articolul "Servicii de transport si ambalare legate de exportul bunurilor. Cum se justifica scutirea de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X