email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasari si plati in valuta

Intrebare:

1. Intre doua persoane juridice romane ca urmare a unui contract comercial de vanzare cumparare( societatea A produce si vinde catre societatea B un produs finit) se pot face incasari si plati in valuta? Daca da, care este cadrul legal si monografia contabililor?

2. O societate contabila cu capital strain fara nici o reprezentanta in Romania (din Franta) au un contract cu o firma romaneasca (Dacia Renault) pentru ai executa lucrari de santier. Firma straina achizitioneaza de la mine (IMUT S.A) un container pe care dispune sa-l livrez Dacia Renault Pitesti.Containerul nu paraseste teritoriul Romaniei. Firma straina vrea sa-mi achite in euro.Eu IMUT document intocmesc , daca containerul il livrez unei firme straine, dar nu paraseste Romania? Voi colecta T.V.A nefiind export?Fac si invoice si factura interna cu colectare T.V.A? Pot imcasa euro?

Raspuns (dat in noiembrie 2006):

1. Intre doua persoane juridice romane ca urmare a unui contract comercial de vanzare cumparare( societatea A produce si vinde catre societatea B un produs finit) se pot face incasari si plati in valuta? Daca da, care este cadrul legal si monografia contabililor?

2. O societate contabila cu capital strain fara nici o reprezentanta in Romania (din Franta) au un contract cu o firma romaneasca (Dacia Renault) pentru ai executa lucrari de santier. Firma straina achizitioneaza de la mine (IMUT S.A) un container pe care dispune sa-l livrez Dacia Renault Pitesti.Containerul nu paraseste teritoriul Romaniei. Firma straina vrea sa-mi achite in euro.Eu IMUT document intocmesc , daca containerul il livrez unei firme straine, dar nu paraseste Romania? Voi colecta T.V.A nefiind export?Fac si invoice si factura interna cu colectare T.V.A? Pot imcasa euro?

Raspuns (dat in noiembrie 2006):

In prezent, baza legala a realizarii operatiunilor valutare este reprezentata de Regulamentul B.N.R. nr. 4 din 1 aprilie 2005 privind regimul valutar publicat in M.Of. nr. 297 din 8 aprilie 2005, act normativ modificat si completat ulterior aparitiei, prin:

  • Regulamentul nr. 6 din 14 iulie 2005 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005, publicat in M.Of. nr. 636 din 20 iulie 2005;
  • Regulamentul nr. 5 din 13 septembrie 2006 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind regimul valutar, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in M.Of. nr. 800 din 22 septembrie 2006.

In acest act normativ, exista un articol distinct, art. nr. 3 din sectiunea a II-a, care reglementeaza regimul operatiunilor valutare intre rezidenti, persoane juridice romane. Astfel, se face precizarea ca toate operatiunile de plati, incasari si transferuri care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu). Exceptie de la aceasta regula obligatorie, fac operatiunile prevazute in anexa nr. 2, enumerate in mod expres in lege, operatiuni realizate de:

  • persoanele juridice care efectueaza plati si incasari aferente operatiunilor derulate prin:

-contracte de comert exterior si prestari de servicii externe;

-contracte de comision incheiate intre:

              -comisionar si comitent;

              -comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident.

  • persoanele juridice care efectueaza plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza aferente contractelor de colaborare (cooperare) economica internationala si contractelor de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;
  • persoanele fizice si juridice pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere ;
  • persoanele fizice si juridice , pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;
  • persoanele fizice si juridice, pentru operatiuni legate de prestarea de servicii externe (transport international de marfuri si de persoane si turismul international);
  • persoanele fizice si juridice pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;
  • persoanele fizice si juridice pentru operatiuni efectuate in strainatate;
  • persoanele juridice care efectueaza plati catre furnizorii si subfurnizorii de bunuri si servicii pentru produsele si serviciile exportate.

Incasarile si platile aferente operatiunilor enumerate se pot efectua atat in lei cat si in valuta doar pe baza acordului de vointa al partilor, acord prezentat pe baza de contract.

In eventualitatea in care contractul comercial de vanzare-cumparare incheiat intre societatea A si B, persoane juridice romane nu se incadreaza intr-una din situatiile mentionate de la pct. 1 la 8, nu se pot efectua operatiuni de incasari si plati in valuta intre cele doua parti contractante.

Deoarece monografia contabila poate fi diferita in functie de natura tranzactiei, in situatia in care operatiunea economica derulata se incadreaza in regimul de plati valutare intre persoane juridice rezidente, va rugam sa reveniti cu prezentarea situatiei concrete astfel incat monografia contabila pe care o vom intocmi sa va fie utila.

2. In situatia in care intre firma dvs. in calitate de furnizor (persoana fizica rezidenta) si firma din Franta (persoana fizica nerezidenta) are incheiat un contract de livrare bunuri, va este permis prin lege sa incasati in valuta contravaloarea bunurilor livrate, indiferent de locul unde sunt livrate bunurile. Acest fapt este reglementat prin Regulamentul valutar mentionat anterior, art. 2

,,Operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti,, prin care se face precizarea ca operatiunile valutare curente intre rezidenti si nerezidenti se efectueaza in mod liber, in valuta si in moneda nationala (leu). Deci va este permis prin lege sa incasati in valuta contravaloarea bunului livrat.

Pentru livrarea bunului pe teritoriul Romaniei aveti obligatia sa emiteti factura fiscala in lei prin care colectati T.V.A. deoarece nu va incadrati in regimul operatiunilor scutite cu drept de deducere a T.V.A. care pot fi justificate cu documentele precizate in O.M.F.P. nr. 1846 din 22 decembrie 2003, publicat in M.Of. nr. 10 din 8 ianuarie 2004. Factura fiscala se emite la cursul valutar comunicat de B.N.R. valabil in ziua livrarii bunului.

Emiterea facturii externe (invoice, facture) nu este obligatorie in legislatia fiscala din Romania dar trebuie emisa deoarece va este necesara la banca pentru justificarea incasarii in valuta. Este necesara si furnizorului pentru contabilizarea achizitiei de bunuri. Pe factura externa nu se evidentiaza in mod distinct T.V.A. colectata, T.V.A. fiind inclusa in valoarea totala in valuta.

Acestea sunt conditiile generale de aplicare a T.V.A. dar trebuie sa aveti in vedere faptul ca livrarile de bunuri catre societatea comerciala "Automobile Dacia" beneficiaza de anumite facilitati reglementate prin Hotararea Guvernului nr. 445/1999 si anexa nr. 1 la Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cap. 15,,Dispozitii tranzitorii,, , art. 161, alin. 7, lit. a.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 29 Noiembrie 2006

Votati articolul "Incasari si plati in valuta":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X