email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand datoreaza CAS un PFA? Incadrarea in categoria persoanelor obligate sa se asigure

pfacasveniturisalariu minimcodul fiscalsalariul mediu

In randurile de mai jos, stabilim daca in cazul unui PFA nu se datoreaza CAS daca acesta a realizat in anul precedent venituri inferioare pragului minim de 35% din salariul mediu. De asemenea, vom vedea daca se face lunar calculul privind incadrarea si daca in fiecare luna venitul realizat trebuie sa fie inferior sumei de 845 lei sau anual.

Intr-adevar potrivit art. 296 indice 22 alin. (1) din Codul fiscal, contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

Pct. 32 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol vine sa clarifice modul in care se efectueaza incadrarea in categoria persoanelor obligate sa se asigure. Aceasta se face in functie de:

- venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din totalul veniturilor incasate a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;

- venitul estimat a se realiza potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul contribuabililor care isi incep activitatea in cursul anului fiscal;

- valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la art. 49 din Codul fiscal, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.

Pentru a raspunde la intrebarea formulata, trebuie in primu rand sa ne referim la intelesul dat de Codul fiscal notiunii de venit realizat in anul precedent/venit estimat a se realiza/norma de venit. In toate cele 3 situatii referirea se face la nivel de an fiscal astfel cum si venitul net din activitati independente se determina la nivel de an pe baza datelor din contabiltate sau cum estimarea veniturilor ce urmeaza a se realiza vizeaza perioada ramasa din anul fiscal sau cum normele de venit sunt stabilitela nivel de an.

Asadar pentru verificarea incadrarii in plafon, venitul la nivel de an (venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din totalul veniturilor incasate a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale sau venitul estimat a se realiza in anul fiscal sau normele anuale de venit) se imparte la lunile de activitate din anul fiscal, iar rezultatul se compara cu plafonul de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pfacasveniturisalariu minimcodul fiscalsalariul mediu


Data aparitiei: 07 Decembrie 2015

Votati articolul "Cand datoreaza CAS un PFA? Incadrarea in categoria persoanelor obligate sa se asigure":
Rating:

Nota: 3.13 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X