email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Revanzarea unor bunuri diverse. Vanzarea in pierdere. Cum facem inregistrarea in conturile de stocuri?

refacturarebunuriplanul de conturifacturaoug 99/2000stocuri

In ce masura este permisa de lege refacturarea unor bunuri (obiecte de inventar, mijloace fixe, materiale consumabile etc.) catre persoane fizice sau juridice cuprinzand toate bunurile (la cantitatile si valorile din factura initiala)?

O astfel de refacturare reprezinta o vanzare in pierdere conform OG 99/2000 "Privind comercializarea produselor si serviciilor de piata"? Ce elemente in plus ar trebui sa cuprinda o astfel de factura?

D.p.d.v. contabil daca se stie de la inceput ca factura de la furnizor va fi refacturata, bunurile din factura se inregistreaza in mod obisnuit pe conturi de imobilizari stocuri cheltuieli, dupa caz, sau se vor inregistra in alte conturi (de exemplu in conturi de regularizare)?

Da, refacturarea bunurilor se poate face la valoarea de achizitie din factura initiala, neexistand nicio interdictie legala in acest sens, fiind acceptate si din punct de vedere fiscal. Insa, daca clientii persoane fizice sau juridice sunt persoane afiliate sunt societatea vanzatoare in sensul art. 7 alin. 1 pct. 21 din Codul fiscal, atunci devin aplicabile prevederile art. 11 alin. 2 din Codul fiscal conform carora, in cadrul unei tranzactii intre persoane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei (care poate fi mai mare decat pretul de achizitie in cele mai multe cazuri).  

In privinta vanzarii in pierdere, art. 17 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata interzice o astfel de vanzare, definita ca orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie. Ca atare, daca este vorba de vanzarea unor bunuri care cad sub incidenta codurilor CAEN pentru care se aplica ordonanta (intrucat nu toate activitatile de vanzare intra sub incidenta ordonantie, ci numai cele prevazute in anexa), atunci vanzarea lor la un pret egal cu pretul de achizitie este considerata vanzare in pierdere.

Este suficient ca factura sa contina toate elementele obligatorii de la art. 155 alin. 19 din Codul fiscal.

Daca bunurile sunt achizitionate in scop de revanzare nu se inregistreaza nici pe cheltuieli, nici in conturile de imoblizari corporale, ci direct in conturile de stocuri, mai exact in contul 371 "Marfuri", avand in vedere criteriile de recunoastere a stocurilor de la pct. 268 alin. 1 si 272 alin. 1 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014. De asemenea, la pct. 199 lit. a din reglementarile contabile amintite se precizeaza ca proprietatile imobiliare dobandite cu scopul exclusiv de a fi cedate uletrior, in viitorul apropiat, sau cu scopul de a fi amenajate si revandute nu se inregistreaza la imobilizari, ci la stocuri. Acest rationament este valabil si pentru celelalte bunuri achizitionate de societate.

Din intrebare nu se intelege la ce conturi de "regularizare" va referiti cand este vorba de achizitia unor bunuri materiale in raport de functiunea conturilor din grupa 47 "Conturi de subventii, regularizare si asimilate" din Planul de conturi.

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
refacturarebunuriplanul de conturifacturaoug 99/2000stocuri


Data aparitiei: 07 Decembrie 2015

Votati articolul "Revanzarea unor bunuri diverse. Vanzarea in pierdere. Cum facem inregistrarea in conturile de stocuri?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X