email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect ANAF: Aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare

deconturi cu sume negativetvaproiect anafoptiune de rambursare

Va prezentam mai jos noul Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, publicat in data de 08.12.2015.

Proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare.

Prin dispozitiile art.169 alin.(1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.574 din 23 iulie 2015, s-a prevazut ca taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, potrivit procedurii si conditiilor aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare este aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.263/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.131 din 26 februarie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, prin dispozitiile art.270 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, termenul de depunere a contestatiilor impotriva actelor administrative fiscale s-a modificat la 45 zile, fata de 30 de zile, astfel cum era prevazut in Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avand in vedere aceste dispozitii legale, consideram ca este necesara elaborarea unui ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in care sa fie preluata actuala procedura de solutionare a deconturilor, cu modificarea corespunzatoare a trimiterilor la noile articole din Codul fiscal si Codul de procedura fiscala si a formularelor de decizii emise in temeiul acestei proceduri.

In plus, avand in vedere solicitarea Directiei generale coordonare inspectie fiscala, prin proiect se elimina domeniului "Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat” (cod CAEN 4621) din categoria domeniilor de activitate care atrag incadrarea la risc fiscal mare in cazul contribuabililor mijlocii sau pentru care se obtine un punctaj specific in Fisa indicatorilor de inspectie fiscala ori pentru care nu se aproba regimul special de exportatori.




Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, publicat in data de 08.12.2015.

AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
O R D I N NR. pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare

Avand in vedere dispozitiile art.303 alin.(11) din Legea nr. 227 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art.93 alin. (3), art.169, art.342 alin.(1) si art.352 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art.11 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul

O R D I N
ART. 1 - Se aproba Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, prevazuta in anexa nr.1


ART. 2 – Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:

a) Notificare, prevazuta in anexa nr. 2;
b) Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta in anexa nr. 3;
c) instiintare, prevazuta in anexa nr.4;
d) Cerere de aplicare a regimului special de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru exportatori, prevazuta in Anexa nr. 5;
e) Decizie privind regimul special de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru exportatori, prevazuta in Anexa nr. 6;
f) Decizie privind incheierea procedurii de rambursare prevazuta in Anexa nr. 7.

ART. 3 - Anexele nr.1 – 7 fac parte integranta din prezentul ordin.

ART. 4 - in sensul prezentului ordin, prin persoana impozabila se intelege persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art.316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar prin decont de TVA se intelege decontul de taxa astfel cum este acesta definit la art. 266 alin. (1) pct. 11 din Codul fiscal.

ART. 5 - (1) Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar referirile la normele metodologice reprezinta trimiteri la Normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal.

(2) Referirile la Codul de procedura fiscala din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 6 - (1) Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si se aplica incepand cu deconturile de TVA depuse dupa data de 1 ianuarie 2016.

(2) Deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare in curs de solutionare la data aplicarii prezentului ordin se solutioneaza potrivit procedurii in vigoare la data depunerii lor.

ART. 7 - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala coordonare inspectie fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili si Directia generala de tehnologia informatiei, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile subordonate acestora, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Emis la Bucuresti, la data de.....................

PRESEDINTE,
Gelu-Stefan DIACONU

Click aici pentru anexe.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deconturi cu sume negativetvaproiect anafoptiune de rambursare


Data aparitiei: 09 Decembrie 2015

Votati articolul "Proiect ANAF: Aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X