email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect Ordin privind modificarea si completarea unor reglementari contabile

proiectreglementari contabileexercitiu financiarsituatiile financiare anuale

Operatorii economici aplica la aceasta data Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile ulterioare, sau Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ca urmare, reglementarile respective se bazeaza pe prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situatiile financiare anuale, situatiile financiare consolidate si rapoartele conexe ale anumitor tipuri de intreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European si a Consiliului si de abrogare a Directivelor 78/660/CEE si 83/349/CEE ale Consiliului, respectiv ale Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

Potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, operatorii economici pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic. Conditiile de intocmire a situatiilor financiare anuale pentru primul exercitiu financiar astfel ales sunt stabilite prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.878/2010 privind intocmirea situatiilor financiare anuale de catre entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991.

II. Aspecte reglementate de proiectul de ordin

a) Operatiuni particulare

a 1 – Contabilizarea operatiunilor determinate de executarea contractelor de fiducie

Prin proiectul de ordin se propune completarea reglementarilor contabile cu aspecte referitoare la tratamentul operatiunilor de fiducie, derulate in baza contractelor incheiate potrivit legii. Astfel, conform dispozitiilor Codului civil, in cadrul contractelor de fiducie, operatorii economici pot avea doar calitatea de constituitor si/sau de beneficiar, nu si cea de fiduciar. in aceste conditii, tratamentul contabil stabilit prin prezentul proiect de ordin se refera la cazurile in care operatorii economici au calitatea de constituitor si/sau de beneficiar.

Stabilirea unui tratament contabil pentru asemenea operatiuni particulare a impus completarea in mod corespunzator a planului de conturi, respectiv a functiunii conturilor.

a 2 – Contabilizarea operatiunilor de achizitie a titlurilor de stat

Prin proiectul de ordin se propune, de asemenea, instituirea unui tratament contabil particular pentru titlurile de stat achizitionate la o valoare mai mare decât valoarea care urmeaza a fi primita la scadenta. in acest caz se prevede posibilitatea ca diferenta intre suma platita la achizitie si suma stabilita a fi


incasata la scadenta sa fie recunoscuta esalonat in contul de profit si pierdere, pe perioada detinerii titlurilor respective.

b) Alte completari ale reglementarilor contabile – se refera la aspecte precum:

- corelarea unor prevederi din reglementarile contabile propriu-zise cu cele cuprinse in functiunea conturilor; - stabilirea expresa a unor tratamente contabile (contabilizarea certificatelor verzi care anterior erau evidentiate ca fiind amânate; modul de evidentiere in contabilitate a rezervelor reprezentând facilitati fiscale, atunci când societatile participante la reorganizare decid pastrarea acestora etc.).

c) Introducerea unor prevederi exprese referitoare la structura situatiilor financiare anuale intocmite de entitatile care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile ulterioare Astfel, conform reglementarilor contabile, componentele situatiilor financiare anuale sunt determinate in functie de categoria in care se incadreaza entitatea,
potrivit criteriilor stabilite de reglementarile respective.

d) Introducerea unor prevederi referitoare la modalitatea de intocmire a situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2015

Prin proiectul de ordin se prevede expres ca situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar al anului 2015 se intocmesc in functie de criteriile de marime stabilite exclusiv pe baza indicatorilor aferenti exercitiului financiar de raportare (2015), respectiv pe baza balantei de verificare incheiate la data de 31 decembrie 2015.

Sunt cuprinse, de asemenea, prevederi referitoare la situatiile financiare anuale intocmite de entitatile mijlocii si mari, precum si de entitatile de interes public, inclusiv sub aspectul obligatiei de auditare a acestora.

e) Completarea prevederilor referitoare la persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit legii contabilitatii

In cazul entitatilor care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, se prevede ca soldurile bilantiere raportate in primul set de situatii financiare anuale intocmite potrivit art. 27 din legea contabilitatii se refera inclusiv la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui de raportare. in mod corespunzator, rulajele conturilor de venituri si cheltuieli aferente perioadei comparabile celei de raportare vor cuprinde si rulajele inregistrate de la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui la care se refera situatiile financiare anuale, pâna la inceputul acelei perioade.
Având in vedere cele de mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finantelor publice privind modificarea si completarea unor reglementari contabile, pe care vi-l supunem spre aprobare.

Proiectul se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru consultare publica si poate fi vazut AICI.


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proiectreglementari contabileexercitiu financiarsituatiile financiare anuale


Data aparitiei: 16 Decembrie 2015

Votati articolul "Proiect Ordin privind modificarea si completarea unor reglementari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X