email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectare erori contabile. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?

erori contabiledeclaratia 100impozit pe venitbilant contabilexercitiu financiar

Multe dintre operatiunile pe care trebuie sa le corectam necesita o atentie sporita si in ce priveste reglementarile de la momentul respectiv. Luam ca exemplu cazul in care contabilul unei microintreprinderi infiintate anul trecut a omis sa contabilizeze tranzactiile derulate printr-un cont in euro in exercitiul financiar 2014 (o creditare firma, un schimb valutar, reevaluare devize la 31.12.2014) din cauza faptului ca a aflat prea tarziu despre existanta contului respectiv.

In prezent, aceasta situatie trebuie corectata. Vom vedea astfel daca se va actualiza contabilitatea anului 2014 cu noile inregistrari si daca se va depune un alt bilant contabil la 31.12.2014 sau daca, tinand cont de principiul intangibilitatii bilantului, se vor inregistra toate aceste tranzactii in luna ianuarie 2015 (si la ce curs).

Totodata, vom stabili daca se mai poate depune in cursul lunii decembrie 2015 rectificativa la Declaratia 100 din trimestrul IV 2014 pentru diferenta de impozit pe venit din reevaluarea devizelor.

Corectarea erorilor contabile se va face la data constatarii lor, adica in luna in care ati constat erorile mentionate, conform prevederilor din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014.

Procedura de corectare a erorilor contabile, stabilita prin OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, este urmatoarea:

" 2.5.2. Corectarea erorilor contabile   

65.‐ (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.

  (2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.   
  66. ‐ (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultând din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:     
 a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;   

b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil  si luate in considerare la intocmirea  si prezentarea acelor situatii financiare anuale.    

(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.  
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera  inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.  
 
66.(1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

 (2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.     

(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar‐contabile. Se considera  ca  o eroare este semnificativa  daca  aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, având in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.    

 68. ‐ (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

 (2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara  si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.   
  (3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.

 69.  ‐  Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza  fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa  a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila  si programele informatice utilizate."

In ceea ce priveste politicile contabile, conform prevederilor de la pct. 60 si 61 din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate,  cu modificarile ulterioare, avem urmatoarele prevederi:

"2.5.1. Politici contabile

60. (1) Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.

(2) Exemple de politici contabile sunt urmatoarele: alegerea metodei de amortizare a imobilizarilor; reevaluarea imobilizarilor corporale sau pastrarea costului istoric al acestora; inregistrarea, pe perioada in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, a unei cheltuieli cu amortizarea sau a unei cheltuieli corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata; alegerea metodei de evaluare a stocurilor; contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent etc.
61. - (1) Administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie. In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.
(2) Aceste politici trebuie elaborate avand in vedere specificul activitatii, de catre specialisti in domeniul economic si tehnic, cunoscatori ai activitatii desfasurate si ai strategiei adoptate de entitate."
 
In concluzie, societatea va stabili pragul/suma cond o eroare descoperita este semnificativa sau nu, conform prevederilor din manualul de politici si proceduri contabile, implementat in cadrul societatii.
Daca se constata ca o eroare este semnificativa se va inregistra cheltuiala  pe seama contului 1174 si  se vor depune declaratii rectificative (ex. 710, 101).
 Daca eroarea descoperita  nu este semnificativa, se inregistraza pe seama cheltuielilor (cont 6xx) din anul curent.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar


 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
erori contabiledeclaratia 100impozit pe venitbilant contabilexercitiu financiar


Data aparitiei: 16 Decembrie 2015
Ultima actualizare: 24 Decembrie 2015

Votati articolul "Corectare erori contabile. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 3.4 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X