email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Finantelor Publice despre transparenta propriei institutii. Monitorizare oficiala

mfpministerul de finantetransparentemodificariacte normative

Ministerul Finantelor Publice a transmis un comunicat prin care anunta ca este in continuare cea mai transparenta institutie publica, potrivit unei monitorizari realizate de Academia de Advocacy. Concluziile arata ca Ministerul Finantelor Publice a supus dezbaterii publice toate proiectele de acte normative initiate, precizeaza acelasi anunt.

De asemenea, se mentioneaza ca cele 64 de acte normative publicate in perioada monitorizata au starnit un mare interes, dovada fiind cele 846 de opinii primite. Rezultatul este unul imbucurator in conditiile in care 78% din totalul proiectelor de acte normative supuse consultarii publice nu au inregistrat nicio opinie scrisa.

Cercetarea "Consultarea publica sub lupa - M-am decis sa ma implic" realizata in perioada februarie - octombrie 2015, a avut ca obiectiv modul in care autoritatile si institutiile publice aplica prevederile Legii nr.52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica in Romania, precum si modul in care institutiile publice respecta dreptul constitutional al cetatenilor de a primi informatii de interes public.

La monitorizare au participat atat membri ai structurilor organizate ale societatii civile, precum si cetateni activi si implicati, beneficiari directi ai acestui proiect.

Comunicatul face trimitere si catre la un articol din Romania libera din care redam doar urmatorul fragment:

"In primul rand, a rezultat ca doar o treime din proiectele adoptate in perioada respectiva au fost supuse consultarii publice. Proportia mai buna in cazul ministerelor, care au supus procedurii legale 78% dintre proiectele actelor normative. Ministerul Finantelor publice a supus consultarii Publice toate cele 64 de proiecte adoptate; in schimb, Ministerul Fondurilor Europene a supus consultarii numai 5 din cele 24 acte normative adoptate.

In ce priveste eficienta consultarii societatii civile, cifrele sunt edificatoare: numai 4% din actele normative supuse consultarii au suferit modificari in urma acestui proces. Daca ne raportam la totalul actelor adoptate, procentajul scade la 1% - aceasta fiind masura receptivitatii autoritatilor la interventiile cetatenilor. Daca in cazul administratiei centrale lucrurile stau ceva mai bine (15% modificate), in administratia locala putem spune ca transparenta decizionala, cata e, e formala: doar pentru 2% dintre proiecte consultarea a produs modificari."

 

 

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mfpministerul de finantetransparentemodificariacte normative


Data aparitiei: 17 Decembrie 2015

Votati articolul "Ministerul Finantelor Publice despre transparenta propriei institutii. Monitorizare oficiala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X