email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA. Zoom fiscal

corectarea erorilor materialedecont tvanoul cod fiscal2016

Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr. 926 din 15 decembrie 2015 a fost publicat Ordinul Presedintelui ANAF nr. 3604/2015 pentru aprobarea instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVA.

Potrivit prevederilor acestuia, deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile pot fi corectate la solicitarea acestora, pentru erori de tipul:

– erori de transcriere (preluarea eronata a sumelor din jurnale, inversarea unor cifre, preluarea eronata a datelor din decontul perioadei anterioare, etc.);
– inregistrarea in decont a diferentelor de taxa de plata constatate de organele de control, in alte randuri decat cele stabilite prin reglementarile legale;
– inscrierea in decont a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.

Corectarea decontului nu se poate face pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care sunt in derulare inspectii fiscale.


Persoanele impozabile care solicita corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA depun cererea de corectare insotita de documentele necesare justificarii erorilor, la registratura organului fiscal competent, in raza caruia se afla domiciliul fiscal.

In urma depunerii cererii de catre contribuabili si pe baza analizei efectuate, organul fiscal emite decizia de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVA, care se comunica contribuabililor.

In situatia in care in urma corectarii erorilor rezulta o suma negativa a taxei, persoana impozabila o va prelua in decontul perioadei urmatoare la sectiunea regularizari, randul "soldul sumei negative a TVA reportata din perioada precedenta, pentru care nu s-a solicitat rambursarea".

Daca suma rezultata este pozitiva, aceasta se va inscrie pe randul "soldul TVA de plata din perioada precedenta, neachitata pana la data depunerii decontului de TVA".

Se considera eroare materiala si situatia in care persoana impozabila care poate solicita rambursarea soldului sumei negative a TVA, a omis sa bifeze caseta corespunzatoare din decont. In acest caz se depune o declarative pe propria raspundere din care sa rezulte intentia persoanei in cauza de a indrepta eroarea.

Daca din analiza documentelor prezentate de contribuabili nu se justifica solicitarea de corectare a erorilor, organul fiscal comunica contribuabililor decizia de respingere a solicitarii, care va contine si motivatia respingerii.

 

Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Calarasi

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
corectarea erorilor materialedecont tvanoul cod fiscal2016


Data aparitiei: 21 Decembrie 2015
Ultima actualizare: 29 Decembrie 2015

Votati articolul "Corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA. Zoom fiscal":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X