email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Reincadrare imprumut fara dobanda

contract de imprumutdobandaanafinspectie fiscalaimpozitreincadrare imprumut

In cazul analizat mai jos, in contractul de imprumut incheiat intre asociat si persoana juridica, pentru imprumuturile primite, persoana juridica nu datoreaza dobanda (s-a stipulat in contract). Avand in vedere modificarile Codului fiscal aplicabil in 2016 chiar daca in contract s-a stipulat procent dobanda 0%, stabilim daca aceste imprumuturi ANAF se pot incadra in venituri din investitii impozabile si sa calculeze astfel pentru persoana fizica un impozit datorat.

Prevederile de la art. 11 din noul Cod fiscal sunt similare cu cele existente in prevederile anterioare si dau dreptul autoritatii fiscale sa reincadreze acele tranzactii care nu au un scop economic. Din pacate si in acest an notiunea este destul de vasta si permite o interpretare discretionara a temeiului normativ sau chiar abuzuri.

Acordarea de imprumuturi fara dobanda de catre actionarii/asociatii principali ai unor societati catre societatile la care au participatii este insa o practica frecventa si aceste imprumuturi se justifica prin lipsa disponibilitatilor societatii pentru a-si onora obligatiile de plata.

In acest context, noi consideram ca, chiar daca legea prevede posibilitatea organului fiscal de a reincadra unele tranzactii, daca partile cu discernamant au stabilit lipsa platii unei dobanzi - drept de altfel garantat de Codul civil, lege fundamentala a tarii - atunci aceasta reincadrare si stabilire de dobanda nu ar avea suport fiscal.

In plus, prevederile de la art. 11 alin. (13) din noul Cod fiscal stabileste ca reincadrarea unei tranzactii este permisa unei echipe de inspectie fiscala prin aplicarea unei proceduri ce va fi stabilita prin ordin al presedintelui ANAF.

Pana la aparitia acelui ordin, orice reincadrare a unei tranzactii de catre o echipa de inspectie fiscala este facuta in mod ilegal iar ulterior aparitiei acelui temei normativ reincadrarea trebuie sa se faca doar in baza unor criterii certe publicate in Monitorul Oficial.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta - Consultant fiscal si doctor in economie

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de imprumutdobandaanafinspectie fiscalaimpozitreincadrare imprumut


Data aparitiei: 05 Ianuarie 2016

Votati articolul "Studiu de caz: Reincadrare imprumut fara dobanda":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X