email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA impusa pe baza de norme de venit. Obligatii declarative privind veniturile realizate in anul 2015

pfa 2016cass 2016contributii pfasfatul specialistuluivenituri 2015 pfadeclaratii

Modificarile legislative intrate in vigoare o data cu noul Cod fiscal 2016 anunta un an foarte riscant si ineficient pentru PFA-uri.Taxele cresc, plata CAS-ului devine obligatorie, activitatea acestora poate fi reclasata, etc.

ÎI continuare va prezentam un caz interesant referitor la PFA, demn de pus sub lupa:

Ce declaratii depune in 2016 (pentru anul 2015) un PFA impus pe baza de norma de venit?

Raspuns oferit de Dani Cucu – Consultant fiscal

Conform art. 122 din noul Cod fiscal adoptat prin Legea 227/2015, pentru veniturile realizate in anul anterior, contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati independente au obligatia de a depune o declaratie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Declaratia privind venitul realizat se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit. De la aceasta obligatie sunt exceptati acei contribuabili care realizeaza venituri nete determinate pe baza de norme de venit, cu exceptia acelora care au depus declaratii privind venitul estimat/norma de venit in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
 
Daca ne referim la dispozitiile Codului fiscal adoptat prin Legea 571/2003, observam ca in raport cu aceasta obligatie nu sunt produse modificari , astfel ca si conform art. 83 alin. (3) lit. a) nu se depun declaratii privind venitul realizat pentru venituri nete determinate pe baza de norme de venit, cu exceptia contribuabililor care au depus declaratii privind venitul estimat/ norma de venit in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
 
Totodata dispozitiile tranzitorii cuprinse in cadrul art. 133 din Legea 227/2015 precizeaza ca prevederile Titlului IV se vor aplica pentru veniturile realizate si cheltuielile efectuate de persoanele fizice incepand cu data de 1 ianuarie 2016, urmand ca pentru veniturile realizate in anul fiscal 2015, obligatiile fiscale sa fie cele in vigoare la data realizarii venitului.
 


Asadar, desi incepand cu anul 2016 avem un nou act normativ, acesta reglementeaza obligatiile fiscale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2016. In raport cu veniturile realizate in anul fiscal 2015 se vor aplica prevederile din Legea 571/2003 care stabilesc obligatiile fiscale in vigoare la data realizarii venitului.
 
In raport strict cu intrebarea formulata, PFA nu va depune in anul 2016 declaratie privind venitul realizat pentru venituri nete determinate pe baza de norme de venit aferente anului 2015, cu exceptia cazului in care a fost depusa o declaratie privind venitul estimat/ norma de venit in luna decembrie și pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.

Aici puteti afla despre toate contributiile datorate de un PFA in 2016.


de Dani Cucu

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pfa 2016cass 2016contributii pfasfatul specialistuluivenituri 2015 pfadeclaratii


Data aparitiei: 07 Ianuarie 2016

Votati articolul "PFA impusa pe baza de norme de venit. Obligatii declarative privind veniturile realizate in anul 2015":
Rating:

Nota: 3.28 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X