email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Borderou de achizitii si Declaratia 394 modificata. Cum procedam?

declaratia 394borderou achizitiidepozittaxare inversa

Consideram ca pentru a aduce mai multe lamuriri in ce priveste Declaratia 394, modificata recent, poate fi util un studiu de caz reprezentand un exemplu concret cu privire la modalitatea corecta de folosire a acestui formular.

Chiar daca aceasta reprezinta o situatie unica, exista mai multe cazuri care pot avea o structura asemanatoare si care pot extrage astfel informatii utile din urmatorul exemplu:

"Un depozit de piei achizioneaza atat de la populatie, cat si de la producatori individuali si de la persoane juridice. Datorita modificarilor privinddeclaratia 394, vom vedea cum se vor declara borderourile de achizitii de piei bovine de la persoane fizice care vand din gospodaria proprie.

Un borderou, model 14-4-13, are 6 pozitii, aceasta insemnand 6 achizitii de la 6 persoane (care taie un vitel din gospodarie o data pe an) a caror CNP este trecut intr-o declaratie pe proprie-raspundere atasata borderoului. Pentru reducerea volumului de munca unitatea contabilizeaza astfel: Borderou nr 1: 100 kg (cantitatea totala de pe borderou) x 2 lei/kg = 200 lei (valoare totala borderou).

Avand in vedere noile modificari, unitatea va fi nevoita sa contabilizeze pe fiecare CNP in parte (20 kg x 2 lei - persoana X), (10kg x 2 lei - persoana Y) etc. pana la suma totala de pe borderou? Va putea declara in viitoarea declaratia 394 - borderou nr. 1: natura bunurilor achizitionate "piei bovine" in suma totala = 200 lei?

Tinand cont ca unitatea va fi nevoita sa depuna aceasta declaratie si pentru lunile ianuarie si februarie cum trebuie sa procedam pentru astfel de achizitii care au pondere destul de mare in activitate alaturi de achizitiile in baza filelor de comercializare si in baza facturilor?".

Iata raspunsul oferit de specialist:


Potrivit prevederilor din Instructiunile de completare a formularului 394, cuprinse in Anexa 2 la OPANAF 3769/2015, declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri si filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice.

Fiecare rezumat al declaratiei, cuprinde:

    valorile totale inscrise in facturile emise/primite, in borderourile de achizitii si in filele carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru fiecare partener de tranzactie, pentru perioada de raportare, inclusiv raportul lunar al memoriei fiscale de la aparatele de marcat electronice fiscale, defalcate pe fiecare cota de TVA;


    Coloana "CUI/CNP/NIF/Cod de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului/beneficiarului/Cod valabil de TVA in statul membru/Cod de inregistrare" de la lit. C, D, E, F - se inscriu, dupa caz:
    CUI furnizor/beneficiar al persoanei impozabile neinregistrate in scopuri de TVA;
    CNP furnizor/beneficiar, persoana fizica;
    Coloana "Denumire/Nume si prenume furnizor/beneficiar" de la lit. C, D, E, F - se inscriu, dupa caz:
    denumirea/numele si prenumele persoanei impozabile inregistrate/neinregistrate in scopuri de TVA;
    numele si prenumele persoanei fizice.

Coloana "Numar de facturi/borderouri de achizitii/file carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol" de la lit. C, D, E, F - se inscriu numarul total al facturilor emise/primite si numarul total al borderourilor de achizitii/filelor din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol primite.

Coloana "Bunuri/servicii" de la lit. D - se inscrie natura bunurilor/serviciilor achizitionate de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Coloana "Tip document" de la lit. D - se selecteaza tipul documentului: factura/borderou de achizitii/fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Avand in vedere aceste prevederi, apreciez ca borderourile de achizitie se vor completa pentru fiecare CNP in parte.  

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394borderou achizitiidepozittaxare inversa


Data aparitiei: 14 Ianuarie 2016

Votati articolul "Borderou de achizitii si Declaratia 394 modificata. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X