email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prevederile referitoare la acordul de pret in avans care se aplica incepand cu data 1 ianuarie 2016

acordul de pretavans1 ianuarie 2016acord pretrezultatul fiscal

Acordul de pret in avans: este actul administrativ emis de organul fiscal central in vederea solutionarii unei cereri a contribuabilului/platitorului, referitoare la stabilirea conditiilor si modalitatilor in care urmeaza sa fie determinate, pe parcursul unei perioade fixe, preturile de transfer, in cazul tranzactiilor efectuate cu persoane afiliate, astfel cum sunt definite in Codul fiscal. Tranzactiile viitoare care fac obiectul acordului de pret in avans se apreciaza in functie de data depunerii cererii.

Contribuabilul/platitorul va putea solicita un acord de pret in avans si pentru determinarea rezultatului fiscal atribuibil unui sediu permanent. (Art. 52 alin. (1) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala

>> organul fiscal central competent in emiterea acordului este Agentia Nationala de Administrare Fiscala (Anexa nr. 2 pct. 2.6. din OPANAF 3735/2015)

>> se emite pentru o perioada de maximum 5 ani; prin exceptie, se pot emite acorduri pe o perioada mai mare, in cazul contractelor pe termen lung. (Anexa nr. 1, ptc. 12.1 din OPANAF 3735/2015)

>> se emite cate un acord pentru fiecare tranzactie derulata cu persoana afiliata.
                                          Anexa nr. 1 Pct. 12.2 din OPANAF 3735/2015

>> acordul produce efecte numai pentru viitor, incepand cu anul fiscal urmator celui in care s-a incheiat tranzactia. Prin exceptie, acordul se poate aplica si in anul fiscal in care s-a depus cererea sau s-a emis acordul, cu conditia ca cererea sa fie depusa anterior aplicarii politicii de preturi de transfer, respectiv aplicarii conditiilor si modalitatilor in care urmeaza sa fie determinate preturile de transfer, in cazul tranzactiilor efectuate cu persoane afiliate, pentru tranzactia care va face obiectul acordului. (Anexa nr. 1 Pct. 13 din OPANAF nr. 3635/2015

>> poate fi emis unilateral, bilateral sau multilateral.

Acordul de pret in avans unilateral este emis de organul fiscal competent din Romania.

Acordul de pret in avans bilateral sau multilateral este emis in comun de catre organul fiscal competent din Romania si autoritatile fiscale competente din statele in a caror jurisdictie se afla persoanele afiliate contribuabilului/platitorului solicitant. Acordul de pret in avans bilateral/multilateral poate fi emis numai pentru tranzactii cu contribuabilii/platitorii care provin din tarti cu care Romania are incheiate conventii pentru evitarea dublei impuneri. In acest caz, sunt aplicabile prevederile referitoare la "Procedura amiabila" prevazute in conventiile pentru evitarea dublei impuneri. (Art. 52 alin. (15) din Legea 207/2015)

>> se comunica contribuabilului/platitorului caruia ii sunt destinate, precum si organului fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale daorate de contribuabilul/platitorul solicitant.  (Art. 52 alin. (10) dn Legea 207/2015)

>> este opozabil si obligatoriu fata de organul fiscal, numai daca termenii si conditiile acestuia au fost respectate de contribuabil/platitor. (Art. 52 alin. (11) din Legea 207/2015)

>> contribuabilul/platitorul, titular al unui acord de pret in avans, are obligatia de a depune anual, la organul fiscal emiten al acorduli, un raport privind modul de realizare a termenilor si conditiilor acordului in anul de raportare. Raportul se depune pana la termenul prevazute de lege pentru depunerea situatiilor financiare anuale, respectiv a raportarilor contabile anuale.

Nedepunerea raportului anual are ca efect anularea acordului. (art. 52 alin. (13))

Cererea pentru emiterea/modificare a acordului de pret in avans

>> pentru cererile depuse anterior datei de 1 ianuarie 2016 sunt aplicabile dispozitiile legale in vigoare la data depunerii acestora.  (art. 3 alin. (2) din OPANAF 3735/2015)

>> continutul cererilor de emitere si modificare a acordului de pret in avans depuse dupa data de 1 ianuarie 2016, documentatia aferenta, precum si modalitatea de depunere a acestora sunt prevazute in Anexa nr. 2 la OPANAF 3735/2015 pentru aprobarea procedurii privind emiterea si modificarea acordului de pret in avans, precum si continutul cererii de emitere si modificare a acordului de pret in avans, publicat in M. O. nr. 972/29.12.2015.

>> cererea trebuie sa fie insotita de dovada platii taxei de emitere/modificare, dupa cum urmeaza:

a) de 20.000 euro, la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua efectuarii platii, pentru contribuabilii mari. In cazul modificarii acordului taxa este de 15.000 euro, la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua efectuarii platii;

b) de 10.000 euro, la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua efectuarii platii, pentru celelalte categorii de contribuabili/platitori. In cazul in care valoarea consolidata a tranzactiilor incluse in acord depaseste echivalentul a 4.000.000 euro, la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data de 31 decembrie a anului fiscal pentru care se depune raportul privind modul de realizare a termenelor si conditiilor acordului sau contribuabilul/platitorul este incadrat in categoria "mari contribuabili" in perioada de valabilitate a corudlui, taxa de emitere este cea prevazuta la lit. a). In cazul modificarii acordului, taxa este de 6.000 euro, la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua efectuarii platii. In cazul in care valoarea consolidata a tranzactiilor incluse in acord depaseste echivalentu a 4.000.000 euro, la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data de 31 decembrie a anului fiscal pentru care se depune raportul privind modul de realizare a termenelor si conditiilor acordului sau contribuabilul/platitorul este incadrat in categoria "mari contribuabili" in perioada de valabilitate a acordului, taxa de modificare este cea prevazuta la lit. a). (Art. 52 alin. (17) din Legea 207/2015)

>> cererea si documentatia pentru emiterea acordului se depun sau se transmit prin posta, in trei exemplare, pe suport hartie, la registratura generala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Anexa nr. 2. Pct. 2.1. din OPANAF 3735/2015

>> in cazul in care exista documente intr-o limba straina, acestea vor fi insotite de traduceri in limba romana, certificate de traducatori autorizati de Ministerul Justitiei, in conditiile legii. Anexa nr. 2 Pct. 2.2. din OPANAF 3735/2015

>> cererea si anexele documentatiei pentru emiterea acordului care sunt disponibile si in format electronic vor fi inaintate organului fiscal competent intr-un format ce permite copierea acestora.

>> termenul pentru solutionarea cererii de emitere a unui acord de pret in avans este de 12 luni in cazul unui acord unilateral, respecti de 18 luni in cazul unui acord bilateral sau multilateral, dupa caz. Dispozitiile art. 77 sunt aplicabile in mod corespunzatr. Art. 52 alin. 12 din Legea 207/2015
 

Sursa: Finante Arges
 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acordul de pretavans1 ianuarie 2016acord pretrezultatul fiscal


Data aparitiei: 20 Ianuarie 2016

Votati articolul "Prevederile referitoare la acordul de pret in avans care se aplica incepand cu data 1 ianuarie 2016":
Rating:

Nota: 2 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X