email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate producatoare de matrite

Intrebare:

Societatea din Romania executa matrite pentru productia de huse la comanda societatii din Italia,care vinde husele cumparate din Romania catre o societate din Anglia. Husele sunt expediate direct din Romania in Anglia,iar pentru livrarea de bunuri codul fiscal il da societatea din Italia.

Problema este la matrite,care nu sunt expediate din Romania ci raman la dispozitia societatii romanesti pentru a fi utilizate in activitatea de productie a acesteia si care emite o factura catre societatea din Anglia pentru plata costului matritelor respective, intrucat societatea din Anglia este de acord sa contribuie la executarea matritelor care se utilizeaza pentru modelele comandate de ea.

Poate fi asimilata aceasta operatiune ca accesorie unei livrari de bunuri intracomunitare si TVA ar fi scutit cu drept de deducere in Romania, sau se va asimila unei prestari de servicii, iar TVA va fi platit de prestator,adica de societatea romaneasca in Romania?

Ce alte solutii s-ar putea gasi in situatia respectiva? Spre exemplu, in legislatia armonizata de TVA italiana este mentionata expres situatia descrisa mai sus si TVA nu se plateste de societatea care executa matritele. In legislatia romaneasca nu am gasit nimic asemanator.

Raspuns (dat in ianuarie 2007):

Intr-adevar, incadrarea realizarii matritelor de catre firma din Romania pentru firma din Anglia la operatiuni scutite cu drept de deducere a T.V.A. nu este reglementata in Codul fiscal in mod expres. Conform legislatiei existente, operatiunea s-ar incadra la livrari intracomunitare ca operatiuni scutite cu drept de deducere a T.V.A. numai daca ar fi indeplinite doua conditii obligatorii:

  • firma din Anglia va comunica un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din Anglia (precedat de Codul ISO pentru acest stat membru) astfel incat firma din Anglia sa isi asume responsabilitatea platii T.V.A. pentru achizitia intracomunitara efectuata;
  • bunurile sa fie transportate efectiv in Anglia, fapt ce trebuie dovedit cu un document de transport. Nu uitati ca in fiecare contract incheiat trebuie sa stabiliti conditia de livrare conform careia una din parti isi asuma responsabilitatea transportului, transportul bunurilor fiind conditia obligatorie de incadrare a livrarilor si achizitiilor la operatiuni intracomunitare.

Confectionarea matritelor ar putea fi incadrata la prestari servicii numai in situatia in care firma din Italia ar livra materialul necesar pentru obtinerea acestora dar si in aceasta situatie operatiunea ar fi impozabila T.V.A. in baza art. 133, alin. (1), la sediul prestatorului din Romania deoarece matritele raman pe teritoriul Romaniei, fara a fi transportate intr-un stat membru.

In limita datelor furnizate de dvs., singura solutie pe care o intrevedem in acest moment ar fi ca in contractul incheiat cu firma B din Italia sa faceti precizarea ca in pretul produsului livrat intra si costul matritelor care vor fi utilizate la obtinerea produsului finit livrat catre firma C din Anglia.

Nu am inteles de ce produsele sunt comandate de firma B din Italia care dispune livrarea bunurilor pentru firma C din Anglia dar totusi decontarea matritelor se face direct de A catre B. Ideal ar fi ca firma C sa plateasca costul matritelor lui B iar firma B sa plateasca contravaloarea bunurilor lui A pentru a se incadra la operatiuni triunghiulare.

Desi nu avem detalii referitoare la relatiile contractuale legate de comandarea produselor de catre firma din Italia (firma B) si transportul efectiv al bunurilor din Romania (efectuate de firma A) in Anglia (firma C), consideram ca livrarea de huse firmei din Anglia la comanda firmei din Italia s-ar incadra la operatiuni triunghiulare daca firma din Italia ar avea calitatea de cumparator-revanzator al bunurilor.

Daca livrarea se incadreaza la operatiuni triunghiulare, din punctul de vedere al T.V.A., situatia ar fi urmatoarea:

  • firma A din Romania in calitate de furnizor, inregistrata in scopuri de T.V.A. in Romania are urmatoarele obligatii:

    in calitate de furnizor, inregistrata in scopuri de T.V.A. in Romania are urmatoarele obligatii:

  • solicita codul de inregistrare in scopuri de TVA al firmei B eliberat de autoritatile competente din Italia;
  • emite factura catre firma B din Italia;
  • incadreaza operatiunea la livrare intracomunitara scutita cu drept de deducere a T.V.A. si o raporteaza in declaratia recapitulativa trimestriala la livrari in cadrul unei operatiuni triunghiulare. In declaratie se evidentiaza suma totala a livrarilor de bunuri efectuate in statul membru de sosire a bunurilor expediate sau transportate, pentru firma C din Anglia care are desemnat un cod T si pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in trimestrul calendaristic respectiv.

In cadrul operatiunii, se presupune ca bunurile achizitionate de firma B in calitate de cumparator revanzator sunt transportate de firma A in contul firmei B, direct din Romania catre beneficiarul direct al livrarii ulterioare efectuate in Anglia (firma C), conform conditiilor contractuale stipulate in contractul incheiat intre firma A si B.

  • firma B din Italia, inregistrata in scopuri de T.V.A. in statul sau are urmatoarele obligatii:
  • comunica codul sau de inregistrare in scopuri de T.V.A. firmei A din Romania;
  • nu inscrie achizitia efectuata din primul stat membru in declaratia recapitulativa la achizitii intracomunitare deoarece locul achizitiei nu este in Italia;
  • incadreaza operatiunea la livrari intracomunitare scutite efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare;
  • emite factura cu mentiunea ca persoana obligata la plata TVA este firma C ca beneficiar al livrarii, cu referire la art. 28 c(E)(3) din Directiva a 6-a.
  • firma C din Anglia, inregistrata in scopuri de T.V.A. in statul sau, desemnata de firma B ca fiind obligata la plata taxei, are urmatoarele obligatii:
  • comunica codul sau de inregistrare in scopuri de T.V.A. firmei B din Italia;
  • inscrie achizitia efectuata din primul stat membru (Romania) in declaratia recapitulativa la achizitii intracomunitare;
  • raporteaza achizitia in declaratia recapitulativa trimestriala ca achizitie intracomunitara efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare.

Deci, pentru incadrarea la operatiuni triunghiulare a unei tranzactii economice trebuie respectate patru reguli generale care impun respectarea a doua conditii cumulative. Aceste elemente obligatorii au fost preluate din directiva VI a comunitatii europene.

  • reguli generale:
  1. livrarea de bunuri trebuie efectuata catre un cumparator revanzator de un furnizor inregistrat in scopuri de TVA in primul stat membru;
  2. cumparatorul revanzator trebuie sa fie inregistrat in scopuri de TVA in al doilea stat membru, altul decat cel din care incepe sau se incheie transportul efectiv al bunurilor;
  3. livrarea de bunuri efectuata de furnizorul din primul stat membru trebuie urmata obligatoriu de livrarea acelorasi bunuri de catre cumparatorul revanzator din al doilea stat membru catre beneficiarul direct situat in al treilea stat membru;
  4. beneficiarul final trebuie sa fie inregistrat in scopuri de TVA in al treilea stat membru in vederea indeplinirii obligatiei de plata a TVA.
  • conditii:
  1. bunurile sa fie expediate sau transportate direct din primul stat membru (al furnizorului) catre al treilea stat membru (al beneficiarului) livrarii;
  2. furnizorul din primul stat membru sau cumparatorul revanzator din al doilea stat membru isi asuma responsabilitatea transportului de bunuri in conformitate cu conditiile Incoterms stipulate in contractele incheiate intre cele doua parti (din primul si al doilea stat membru).

Daca situatia de fapt este alta atunci va rugam sa reveniti cu detalii pentru a incadra operatiunea in baza legala existenta si a va oferi solutia in acord cu aceste precizari ulterioare.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 26 Ianuarie 2007

Votati articolul "Societate producatoare de matrite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X