email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Beneficii salariale sub forma serviciilor medicale

beneficii salarialeasigurari voluntarerobert gearbaasiguratorcheltuieli servicii medicale

Angajatorii pot acorda o gama larga de beneficii salariatilor, care sunt deductible la calculul impozitului pe profit in anumite limite. Intre acestea, exista cateva categorii de servicii medicale pe care firma le poate suporta pentru ei.

Asigurari voluntare de sanatate

In conformitate cu articolul 348 al Legii 95/14.04.2006 privind reforma in domeniul sanatatii, asigurarile voluntare de sanatate reprezinta un sistem facultativ prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu.

Asiguratorul poate fi compania ori filiala autorizata sa exercite activitati de asigurare, sa practice clasele de asigurari de sanatate din categoria asigurarilor de viata si/sau generale si care isi asuma raspunderea de a acoperi cheltuielile cu serviciile medicale prevazute in contractul de asigurare voluntara de sanatate.

Asiguratii pot primi indemnizatii atat pentru acea parte a cheltuielilor cu serviciile medicale care excedeaza pachetului de servicii medicale de baza acoperite de sistemul de asigurari sociale de sanatate de stat, cat si pentru coplati, daca acest lucru este prevazut in contractul de asigurare voluntara de sanatate.

Angajatorii pot sa incheie contracte de asigurare voluntara de sanatate pentru angajatii lor, individual sau in grup, acordate ca beneficii aditionale la drepturile salariale ale acestora, in scopul atragerii si stabilizarii personalului angajat. In cadrul asigurarilor voluntare de sanatate raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile acestora se stabilesc prin vointa partilor, sub forma pachetelor de servicii, si sunt mentionate in contractul de asigurare voluntara de sanatate.

Conform Noului Cod fiscal (Legea 227/2015), cheltuielile efectuate in numele unui angajat cu primele de asigurare voluntara de sanatate nu mai sunt limitate la echivalentul in lei a 400 EUR / an / angajat. Acestea sunt integral deductibile pentru firma.

Insa, la nivelul salariatilor trebuie sa tineti cont de faptul ca sumele care depasesc aceasta limita (400 EUR /  an / angajat) sunt considerate venituri salariale, ceea ce inseamna ca se datoreaza impozit pe venit si contributiile sociale aferente.

Principalul avantaj oferit de asigurarile de sanatate este acela ca ofera o gama larga de servicii medicale (tratamente, investigatii, analize etc) la care angajatii pot avea acces pentru toate afectiunile care apar dupa incheierea contractului de sigurare. Asiguratorii au in general o retea vasta de furnizori de servicii medicale, ceea ce reprezinta un avantaj pentru multinationalele care au multe sucursale in tara.
 
Insa, existenta unei relatii tripartite – asigurat, firma de asigurari si furnizorul de servicii medicale  - poate genera  probleme in relatiile dintre parti si pot exista cazuri in care asi­guratul sa fie plimbat de la o parte la alta, fiecare declinandu-si vina.

Companii de asigurari care ofera asigurari voluntare de sanatate sunt Eureko Asigurari, Axa Life Insurance, Uniqa Asigurari, Signal Iduna etc.

Servicii medicale pe baza de abonament

Tot Legea 95/14.04.2006 defineste serviciile medicale furnizate sub forma de abonament ca fiind servicii medicale preplatite pe care furnizorii le ofera in mod direct abonatilor si nu prin intermediul asiguratorilor, in afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, spre deosebire de asigurarile voluntare de sanatate, serviciile medicale sub forma abonamentului sunt achizitionate in mod direct de la furnizori si nu prin intermediul asiguratorilor. Abonamentul la o clinica privata reprezinta, deci, cumpararea unui pachet de servicii la un anumit furnizor de servicii medicale (compania autorizata de Ministerul Sanatatii sa acorde servicii medicale in conditiile legii), pe cand asigurarea acopera, in limita sumei asigurate, toate costurile in cazul producerii riscurilor asigurate iar tratamentul poate fi efectuat la oricare dintre furnizorii de servicii medicale cu care asiguratorul a incheiat contracte.

La nivelul firmei abonamentele medicale sunt complet nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Doar in cazul in care ele includ si servicii de medicina muncii, este deductibil la calculul impozitului pe profit doar tariful aferent medicinei muncii evidentiat distinct in factura.

La nivelul angajatului, in practica aceste cheltuieli nu sunt considerate beneficiu salarial. Insa, o valoare mare a acestora ar putea atrage reconsiderarea lor de catre organul fiscal ca fiind un beneficiu salarial.

Abonamentele au ca avantaj faptul ca spitalele private investesc constant in materie de dotari si proceduri medicale si ofera conditii superioare de tratament. Totodata, asiguratii interactioneaza cu o singura institutie, care vinde abona­mentele, incaseaza contravaloarea lor si furnizeaza serviciile medicale respective.

In schimb, exista un numar redus de institutii medicale cu acoperire nationala, asa ca exista riscul de a nu putea beneficia de servicii medicale decat intr-o anumita zona geografica.  Mai mult, majoritatea abonamentelor nu acopera investigatii complexe, spitalizare sau in­terventii chirurgicale, care trebuie efectuate in sistemul de stat sau platite separat.

Companii de asigurari care ofera asigurari voluntare de sanatate sunt Medicover, Centrul Medical Unirea, Medsana, Sanador, Polisano, Gral Medical etc.

 


de Robert Gearba

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
beneficii salarialeasigurari voluntarerobert gearbaasiguratorcheltuieli servicii medicale


Data aparitiei: 15 Februarie 2016

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Beneficii salariale sub forma serviciilor medicale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X