email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anulare titluri de valoare si diminuare capital social. Care vor fi inregistrarile contabile?

anulare titluri valoarecapital socialactiunifond comercialinregistrari contabile

In analiza pe care v-o propunem mai jos, discutam despre soietatea X SRL care a detinut actiuni nominative la societatea Y SA. In 2014, X SRL a cumparat de la Y SA o parte din afacere in cadrul unui contract de vanzare-cumparare distinct fara legatura cu actiunile pe care le detinea.

Anterior si independent de tranzactia de mai sus, Y SA si-a diminuat valoarea capitalului social in baza unei hotarari AGA in care se prevede reducerea numarului de actiuni detinute de catre doi dintre actionarii majoritari (dintre care unul este X SRL) si rambursarea catre acestia, la valoarea nominala a actiunii, a cotei-parti din aporturi proportional cu reducerea capitalului social motivat de constatarea ca dimensiunea si volumul de activitate al societatii nu justifica valoarea capitalului social existent. In urma acestei operatiuni, X SRL a primit contravaloarea partilor sociale restituite si a ramas in continuare actionar cu un procent nesemnificativ.

La inregistrarea in contabilitate a tranzactiei de la (i) titlurile nominale detinute de UTTIS IND au fost trecute eronat pe cheltuieli integral.

Vom vedea astfel:

1. Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit datorat de X SRL in conditiile in care valoarea nominativa a actiunilor este cu mult mai mica decat valoarea la care actiunile au fost achizitionate?

2. Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit la X SRL a diferentei intre pretul de achizitie si activul net preluat in conditiile in care valoarea activului net este mai mica decat pretul de achizitie din contract?

 

1. Anularea titlurilor de valoare ca urmare a reducerii capitalului social
664        =        262/263- valoarea la care sunt inregistrate in contabilitate

- primirea contravalorii reducerii capitalului
5121        =            768  - valoarea nominala a titlurilor anulate

Veniturile din diminuarea capitalului social nu sunt venituri neimpozabile,


prin urmare veniturile sunt impozabile, cheltuielile afernete sunt deductibile.

2. La societatea X – beneficiar

Potrivit pct. 179 din OMFP 1802/2014 cu modificarile si completarile ulterioare   in situatiile financiare anuale individuale, fondul comercial se poate recunoaste numai in cazul transferului tuturor activelor sau al unei parti a acestora si, dupa caz, si de datorii si capitaluri proprii, indiferent daca este realizat ca urmare a cumpararii sau ca urmare a unor operatiuni de fuziune.

Pentru ca fondul comercial sa fie contabilizat distinct, transferul trebuie sa fie in legatura cu o afacere, reprezentata de un ansamblu integrat de activitati si active organizate si administrate in scopul obtinerii de profituri, inregistrarii de costuri mai mici sau alte beneficii.
    
Pentru recunoasterea in contabilitate a activelor si datoriilor primite cu ocazia acestui transfer, entitatile trebuie sa procedeze la evaluarea valorii juste a elementelor primite, in scopul determinarii valorii individuale a acestora. Aceasta se efectueaza de catre evaluatori autorizati, potrivit legii.
 
•     Inregistrarea primirii elementelor de activ pe baza documentului de transfer
 %        =         451/453    
2xx
3xx
4xx
208                                -  fondul comercial (diferenta intre pretul de achizitie si valoarea activului net)
    
• Plata sumei catre furnizor
451/453            =            5121            

Potrivit pct. 183. - (1) din OMFP 1802/2014 in cazul in care fondul comercial este tratat ca un activ, acesta se amortizeaza, de regula, in cadrul unei perioade de maximum 5 ani. Totusi, in cazurile exceptionale in care durata de utilizare a fondului comercial nu poate fi estimata in mod credibil, entitatile pot sa amortizeze fondul comercial in mod sistematic intr-o perioada de peste 5 ani, cu conditia ca aceasta perioada sa nu depaseasca 10 ani.

Potrivit art. 28 din Codul Fiscal fondul comercial nu este activ amortizabil.Amortizarea fondului comercial nu este deductibila fiscal.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anulare titluri valoarecapital socialactiunifond comercialinregistrari contabile


Data aparitiei: 07 Martie 2016

Votati articolul "Anulare titluri de valoare si diminuare capital social. Care vor fi inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X