email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documentar fiscal: inregistrarea in evidenta fiscala a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri

evidenta fiscalavenituricodul fiscalcontributie de asigurari sociale

Procedura de inregistrare in evidenta fiscala a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri e reglementata de Legea 227/2015 privind Codul fiscal prin art. 180.

Astfel, conform alin. (1) art. 180, persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, datoreaza, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.

Contributia prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada in care sunt incadrate in aceasta categorie.

Pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si nu au efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute la art. 156 lit. a) asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara. Daca perioada in care nu s-au realizat venituri este mai mica de 6 luni si nu s-a efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se stabileste proportional cu perioada respectiva.

In ce priveste depunerea declaratiei, retinem ca persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie, o declaratie in vederea stabilirii obligatiilor de plata.

Persoanele fizice care se incadreaza in situatia prevazuta la art. 180 alin. (3) depun declaratia prevazuta la alin. (1) la data solicitarii inregistrarii.

Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (1) se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

 Stabilirea si plata contributiei

Organul fiscal competent stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele prevazute la art. 180, pe baza informatiilor din declaratia prevazuta la art. 181 alin. (1) si emite anual decizia de impunere la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

Pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite potrivit alin. (1) se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Pentru persoanele fizice care se incadreaza in situatia prevazuta la art. 180 alin. (3), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite potrivit alin. (1), datorata pentru luna in care solicita inregistrarea, se efectueaza in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.

Prevederi privind scoaterea din evidenta fiscala a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri

Persoanele prevazute la art. 180 care incep sa realizeze venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei ori cu plata contributiei suportata din alte surse vor depune la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere de incetare a calitatii de persoana fizica fara venituri, in vederea recalcularii contributiei de asigurari sociale de sanatate. Modelul cererii se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

Baza legala: Art. 180-183 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evidenta fiscalavenituricodul fiscalcontributie de asigurari sociale


Data aparitiei: 08 Martie 2016
Ultima actualizare: 11 Martie 2016

Votati articolul "Documentar fiscal: inregistrarea in evidenta fiscala a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X