email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand putem emite o factura centralizatoare pentru mai multe livrari de bunuri ori prestari de servicii?

facturi centralizatoareprestari serviciiavizul de insotire a marfiilegea 12/1990

Factura este document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice. Toate operatiunile privind factura (intocmire, utilizare, arhivare, corectare, reconstituire) se efectueaza conform prevederilor Codului fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia.

Art. 319 alin. (17) din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015 stabileste ca o persoana impozabila din punct de vedere al TVA poate intocmi o factura centralizatoare pentru mai multe livrari separate de bunuri, prestari separate de servicii, catre acelasi client, in urmatoarele conditii:

1. sa se refere la operatiuni pentru care a luat nastere faptul generator de taxa sau pentru care au fost incasate avansuri intr-o perioada ce nu depaseste o luna calendaristica;

2. toate documentele emise la data livrarii de bunuri, prestarii de servicii sau incasarii de avansuri sa fie obligatoriu anexate la factura centralizatoare.

Asadar, o factura centralizatoare se poate emite doar pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru acelasi client, pentru care faptul generator de taxa a intervenit in aceeasi luna calendaristica. Faptul generator intervine la data livrarii de bunuri sau la data prestarii serviciilor conform art. 281 din Codul fiscal.

De asemenea, se pot emite facturi centralizatoare si pentru avansurile incasate intr-o perioada ce nu depaseste o luna calendaristica.

In cazul livrarilor de bunuri se vor anexa facturii centralizatoare toate Avizele de insotire a marfii intocmite la data livrarii. Avizul de insotire a marfii insoteste pe durata transportului marfurile pentru care nu s-a emis factura. Pana la emiterea facturii acestea constituie documente prin care se dovedeste provenienta marfurilor.

Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite, republicata, instituie obligatia ca documentele de provenienta sa insoteasca marfurile, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii. In acest sens, prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura fiscala, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege.



 In cazul facturilor centralizatoare pentru prestari de servicii se ataseza documente emise la data prestarii, respectiv: devize, situatii de lucrari, rapoarte de lucru s.a.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facturi centralizatoareprestari serviciiavizul de insotire a marfiilegea 12/1990


Data aparitiei: 15 Martie 2016

Votati articolul "Cand putem emite o factura centralizatoare pentru mai multe livrari de bunuri ori prestari de servicii?":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X