Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati comerciale care desfasoara activitatea de restaurant, (platitoare de impozit pe profit si TVA) pentru a stabili daca poate conduce evidenta contabila atat la gestiune bar, cat si la gestiunile bucatariei in baza retetarului prin descarcare cantitativ valorica (in baza rapoartelor de productie zilnice si a consumurilor).
De asemenea, vom vedea daca e obligatoriu ca pentru gestiune bar sa se tina evidenta global valorica cu descarcarea prin "K, precum si care este monografia contabila.
- Apr 0925 locuri disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, CONSTANTA
2024, Hotel Iaki Mamaia****, CONSTANTAVezi detaliiInscriere - Apr 0925 locuri disponibileTurneul National de ReviSal, CONSTANTA
2024, Hotel Iaki Mamaia****, ConstantaVezi detaliiInscriere - Apr 1924 locuri disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2024, Hotel Crowne Plaza****, BUCURESTIVezi detaliiInscriere - Apr 1924 locuri disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Apr 19100 locuri disponibile
- Apr 2225 locuri disponibileTurneul National de ReviSal, BUCURESTI
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Apr 2299 locuri disponibileVideo Turneul National de ReviSal
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Nicio societate, indiferent de profilul sau de activitate, nu este obligata sa aleaga una sau alta dintre metode. Politicile contabile sunt stabilite de firma si odata aprobate de conducere devin obligatorii pentru societate.
OMFP nr. 1.802/2014 prevede:
"289. ‐ Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric prin folosirea
inventarului permanent sau a inventarului intermitent."
Singura restrictie este cea de la punctul 291, alin. (5) referitoare la folosirea metodei inventarului intermitent:
"(5) Inventarul intermitent nu se utilizeaza in comertul cu amanuntul in situatia in care se aplica
metoda global‐valorica."
Deci la gestiunea bar nu sunteti obligati sa folositi metoda global valorica, puteti folosi aceeasi metoda ca la gestiunea bucatarie.
Manual de politici contabile - Stick USB
Contabilitatea HORECA Monografii contabile si cazuri practice
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Schematic, monografia este:
- Cumpararea de marfuri pentru gestiunea bar:
% = 401
371 cost de achizitie de pe factura
4426
- Vanzarea marfurilo:
4111 = %
707 pret de vanzare
4427
- Descarcarea din gestiune a marfurilor vandute :
607 = 371 costul de achizitie al marfurilor vandute.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil