email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatia fluxurilor de trezorerie si metoda directa. Unde se pot reflecta diferentele de curs?

situatia fluxurilor de trezoreriesituatii financiarefluxuri de trezorerieplati numerar

In cazul de mai jos, stabilim daca se va intocmi situatia fluxurilor de trezorerie pentru bilantul 2015, cu mentiunea ca firma alege metoda directa, dar ca din cauza diferentelor de curs a reevaluarilor lunare ramane cu o diferenta.

Vom vedea unde se pot reflecta aceste diferente de curs in situatia fluxurilor de trezorerie.

Reglementarea situatiei fluxurilor de trezorerie este realizata de pct. 452 si urmatoarele din OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare. Potrivit pct. 453 alin. (1) fluxurile de trezorerie sunt intrarile sau iesirile de numerar si echivalente de numerar.

Potrivit pct. 455 si 455 indice 1 metoda directa de prezentare a fluxurilor de trezorerie este ce care provine din activitatile de exploatare, rezultand in general din tranzactiile si alte evenimente care intra in determinarea profitului sau a pierderii. Specific acestei metode este ca sunt prezentate clasele principale de plati si incasari brute in numerar.

Cu relevanta asupra problemei ridicate se situeaza pct. 458 din acelasi act normativ. Potrivit acestuia castigurile si pierderile nerealizate care provin din variatia cursurilor de schimb valutar nu sunt fluxuri de trezorerie.

In acelasi timp insa, efectul variatiei cursului de schimb valutar asupra numerarului si echivalentelor de numerar detinute sau datorate in valuta este raportat in situatia fluxurilor de trezorerie pentru a reconcilia numerarul si echivalentele de numerar la inceputul si la sfarsitul perioadei. Aceasta valoare este prezentata separat de fluxurile de trezorerie provenite din activitati de exploatare, de investitii si de finantare si include, daca este cazul, diferentele care ar fi aparut daca respectivele fluxuri de trezorerie ar fi fost raportate la cursul de schimb de la sfarsitul perioadei.

Spre deosebire de metoda directa,  potrivit pct. 455 indice 1 pct.b) metoda indirecta fluxul de trezorerie net din activitati de exploatare este determinat prin ajustarea profitului sau a pierderii cu efectele) elementelor nemonetare cum ar fi amortizarea, provizioanele, pierderile si castigurile nerealizate asociate valutelor.

Asadar, din analiza celor doua metode consideram ca in cadrul metodei directe aleasa de dvs. nu trebuie cuprinse castigurile si pierderile nerealizate care provin din variatia cursurilor de schimb valutar.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatia fluxurilor de trezoreriesituatii financiarefluxuri de trezorerieplati numerar


Data aparitiei: 30 Martie 2016

Votati articolul "Situatia fluxurilor de trezorerie si metoda directa. Unde se pot reflecta diferentele de curs?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X