email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Procedura de desemnare a unui reprezentant fiscal

reprezentant fiscaldesemnare reprezentantscopuri de tvacod de inregistrare tvadecont de taxa

Persoana impozabila stabilita in Uniunea Europeana, dar nu in Romania, care are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, poate, in conditiile stabilite prin normele metodologice, sa isi indeplineasca aceasta obligatie prin desemnarea unui reprezentant fiscal. Persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana care are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania este obligata, in conditiile stabilite prin normele metodologice, sa se inregistreze prin desemnarea unui reprezentant fiscal.

Procedura de desemnare a unui reprezentant fiscal

Persoana impozabila nestabilita care se inregistreaza in Romania prin reprezentant fiscal, desemneaza reprezentantul fiscal printr-o cerere depusa la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat in scopuri de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal poate fi solicitata de o persoana impozabila nestabilita in Romania daca este obligata sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA sau poate opta sa se inregistreze.

Cererea trebuie insotita de:
- declaratia de incepere a activitatii, care cuprinde: data si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania
- copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei impozabile nestabilite in Romania;
- acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform legii si in care aceasta trebuie sa precizeze natura operatiunilor;
- contractul incheiat intre persoana nestabilita in Romania si reprezentantul fiscal propus, din care sa rezulte intinderea mandatului acordat reprezentantului.

Nu se admite decat un singur reprezentant fiscal pentru ansamblul operatiunilor desfasurate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania. Organul fiscal competent verifica indeplinirea conditiilor prevazute si in termen de cel mult 30 de zile de la data primirii cererii, comunica decizia luata atat persoanei impozabile nestabilite in Romania, cat si persoanei propuse ca reprezentant fiscal; concomitent cu transmiterea deciziei de aprobare se indica si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit.

Reprezentantul fiscal, dupa ce a fost acceptat de organul fiscal competent, este angajat, din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor privind taxa pe valoarea adaugata, pentru toate operatiunile pentru care a fost mandatat, efectuate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania, atat timp cat dureaza mandatul sau.

In situatia in care mandatul reprezentantului fiscal inceteaza, dar continua activitatea economica a persoanei impozabile nestabilite in Romania pentru care aceasta trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, aceasta este obligata fie sa prelungeasca mandatul reprezentantului fiscal, fie sa mandateze alt reprezentant fiscal, fie sa se inregistreze direct fara reprezentant fiscal in situatia in care este o persoana impozabila stabilita in Uniunea Europeana.

Reprezentantul fiscal trebuie sa anunte in scris organul fiscal competent cu privire la faptul ca mandatul sau a incetat si sa precizeze ultimul decont de taxa pe valoarea adaugata pe care il depune in aceasta calitate.

O persoana impozabila nestabilita in Romania care si-a desemnat reprezentant fiscal si ulterior devine stabilita printr-un sediu fix in Romania, trebuie sa renunte la reprezentantul fiscal in Romania. Daca ulterior desemnarii unui reprezentant fiscal persoana impozabila nestabilita in Romania va avea unul sau mai multe sedii fixe pe teritoriul Romaniei, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal este preluat de persoana impozabila care devine inregistrata in scopuri de TVA, ca persoana stabilita in Romania.

Daca o persoana impozabila nestabilita in Romania, dar stabilita in alt stat membru, este inregistrata in scopuri de TVA in Romania printr-un reprezentant fiscal si renunta la reprezentantul fiscal in vederea inregistrarii directe in scopuri de TVA in Romania, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal este preluat de persoana impozabila care devine inregistrata in scopuri de TVA.

Operatiunile efectuate de reprezentantul fiscal in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania nu se evidentiaza in contabilitatea proprie a persoanei desemnate ca reprezentant fiscal.

Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei aferente achizitiilor efectuate in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania, reprezentantul fiscal trebuie sa detina documentele prevazute de lege.


Temei legal:
- LEGEA nr. 227/2015 privind Codul fiscal
- HOTARARE nr.1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Sursa: Finante Neamt


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reprezentant fiscaldesemnare reprezentantscopuri de tvacod de inregistrare tvadecont de taxa


Data aparitiei: 06 Aprilie 2016
Ultima actualizare: 08 Aprilie 2016

Votati articolul "MFP: Procedura de desemnare a unui reprezentant fiscal":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X