email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

11. Lista de control pentru testele si criteriile de depreciere a activelor fixe

Testele si criteriile de depreciere pe care le mentioneaza IAS 36 sunt minime, neexcluzand orice alte indicii de depreciere care pot aparea. Aceste teste sunt:

  • scaderea considerabila a valorii de piata a activului respectiv, mai mult decat ar fi fost normal, ca urmare a uzurii. De exemplu, valoarea bursiera a actiunilor unei intreprinderi asociate;
  • deteriorarea mediului economic in care intreprinderea isi desfasoara activitatea, din punctul de vedere al impactului tehnologic, de piata etc. De exemplu, active fixe situate in zone de conflict sau in zone cu o puternica recesiune economica;
  • cresterea ratelor dobanzilor sau a ratelor de rentabilitate pe piata deasupra ratelor de rentabilitate asigurate de activul respectiv si, prin urmare, afectand valoarea recuperabila a acestuia;
  • diferente semnificative ale valorilor contabile ale activelor intreprinderii in comparatie cu capitalizarea ei bursiera (valoarea tuturor actiunilor emise de aceasta la cotatia curenta a lor);
  • uzura fizica sau morala accentuata a unui activ. De exemplu, o uzura accentuata poate surveni prin nerespectarea regimului de revizii normal sau prin supraincarcare;
  • existenta de planuri de intrerupere a fabricatiei anumitor produse, restructurari de activitate, vanzari de active inainte de expirarea duratei lor de viata utila.

Standardul permite testarea valorii recuperabile atat pentru un activ, cat si pentru intreaga unitate generatoare de fluxuri de numerar din care acesta face parte (fabrica, sectie, linie de fabricatie, zona geografica etc.).

Atunci cand faceti estimari (ca in cazul calculului valorii de utilizare), acestea trebuie sa fie bazate pe cele mai recente informatii disponibile si trebuie sa fie in concordanta cu cele mai recente date de previzionare financiara aprobate de conducerea companiei.

Folositi rate de crestere constante sau descrescatoare pentru anii urmatori, in afara cazului in care o rata crescatoare ar putea fi justificata.

Important:

Pentru mai multa siguranta, este bine sa folositi indicatori de previziune economica generati de institutii specializate independente, de tipul Institutului National de Statistica, previziuni ale Bancii Mondiale sau ale Organizatiei Natiunilor Unite .

De asemenea, pentru actualizarea (aducerea in prezent) a fluxurilor financiare viitoare este indicata folosirea unei rate relevante pentru situatia economica a intreprinderii, de exemplu:

-media ponderata a costului capitalului (alcatuita din: media rentabilitatii asteptate de actionari pentru capitalul propriu, media dobanzilor angajate pentru capitalul imprumutat, cota de rentabilitate angajata fata de subscriitorii obligatiunilor emise de intreprindere si costul oricaror alte surse de finantare utilizate de intreprindere);

-rata de imprumut suplimentara a intreprinderii – respectiv rata la care intreprinderea s-ar putea imprumuta la data la care se face estimarea, suplimentar fata de angajamentele sale deja contractate.

Aceste rate vor fi ajustate pentru a tine seama de riscurile specifice care pot aparea asupra fluxurilor financiare viitoare generate de activ si pentru a exclude acele riscuri care afecteaza intreprinderea in general, dar care nu sunt relevante pentru clasa de active analizata.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 01 Februarie 2006

Votati articolul "11. Lista de control pentru testele si criteriile de depreciere a activelor fixe":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X