email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei: Corectarea erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale

corectarea erorilorsituatiile financiare anualeeroriraportari contabiledeclaratie de inactivitate

Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat un Proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial. Este vorba de corectarea anumitor tipuri de erori si nu de corectarea erorilor contabile. Erorile contabile se corecteaza potrivit reglementarilor contabile aplicabile. In cazul corectarii erorilor contabile nu poate fi depus un alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale corectate.

Conform proiectului, procedura s-ar aplica in cazul in care operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial depun la registratura unitatilor teritoriale ale MFP un alt set de situatii financiare anuale, respectiv raportari contabile anuale, pentru aceeasi perioada de raportare cu cea corespunzatoare depunerii initiale. Depunerea pentru aceeasi perioada de raportare a unui alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale se poate efectua numai pentru corectarea erorilor constatate pot fi determinate de completarea eronata a:
a) denumirii entitatii raportoare;
b) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) formei de proprietate;
d) numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul „Date informative”.

Constituie, de asemenea, obiectul corectarii si situatiile determinate de urmatoarele tipuri de erori:

a) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;
b) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe proprie raspundere, raportul auditorului statutar etc.).

Proiectul prevede aplicarea acestei proceduri si pentru corectarea erorilor de natura celor mai sus mentionate corespunzatoare raportarilor aferente exercitiului financiar al anului 2014, termenul de depunere a acestor raportari fiind cel tarziu 29 aprilie 2016.

In cazul corectarii unor erori, ulterior depunerii situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale, operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial pot depune numai la registratura unitatilor teritoriale ale MFP un alt set de situatii financiare anuale si documentele cerute de lege, respectiv raportari contabile anuale, dupa caz, care vor cuprinde informatii corectate.



Termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale care cuprind informatii corectate este sfarsitul exercitiului financiar /anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori.

In cazul corectarii de erori, indicatorii publicati pe site-ul Ministerului Finantelor Publice au la baza informatiile retransmise de operatorii economici. In aceste situatii, pe site-ul MFP apare mentiunea ca „indicatorii publicati se bazeaza pe informatiile retransmise la data de …”.

Corectarea de catre operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial a erorilor constatate nu exonereaza entitatile respective de sanctiunile contraventionale prevazute de legea contabilitatii.

Operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial poarta intreaga raspundere pentru situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale redepuse ca urmare a corectarii erorilor.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
corectarea erorilorsituatiile financiare anualeeroriraportari contabiledeclaratie de inactivitate


Data aparitiei: 12 Aprilie 2016

Votati articolul "Analiza zilei: Corectarea erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X