Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli de evaluare a elementelor din situatiile financiare anuale

evaluare situatii financiare anualeraportari contabileghid situatii financiarevaloarea justa

In Ghidul reglementarilor contabile pentru situatiile financiare anuale au fost incluse explicatii despre obligatiile de raportare ale firmelor. Redam mai jos regulile de evaluare a elementelor din situatiile financiare anuale, asa cum au fost prezentate in ghidul amintit.

A. Reguli de evaluare de baza

Elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza, de regula, pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie.

Evaluarea elementelor de activ si datorii se efectueaza la urmatoarele momente:

1. Evaluarea la data intrarii in entitate
La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie – pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie – pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii – pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa – pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere (pct. 75 alin. (1)).

2. Evaluarea la inventar si prezentarea elementelor in bilant

Cu ocazia inventarierii, evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se face potrivit prevederilor Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si normelor emise in acest sens de Ministerul Finantelor Publice.

In scopul intocmirii situatiilor financiare anuale, entitatile trebuie sa procedeze la inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (pct. 82 alin. (1)).
La fiecare data a bilantului:

Elementele monetare exprimate in valuta (disponibilitati si alte elemente asimilate, cum sunt acreditivele si depozitele bancare, creante si datorii in valuta) trebuie evaluate si prezentate in situatiile financiare anuale utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data incheierii exercitiului financiar. Diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, intre cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei de la data inregistrarii creantelor sau datoriilor in valuta, sau cursul la care acestea sunt inregistrate in contabilitate si cursul de schimb de la data incheierii exercitiului financiar, se inregistreaza la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz (pct. 94 lit. a)).

Caracteristica esentiala a unui element monetar este dreptul de a primi sau obligatia de a plati un numar fix sau determinabil de unitati monetare (pct. 315 alin. (2)).

Pentru creantele si datoriile, exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, eventualele diferente favorabile sau nefavorabile, care rezulta din evaluarea acestora se inregistreaza la alte venituri sau alte cheltuieli financiare, dupa caz. Determinarea diferentelor de valoare se efectueaza similar prevederilor regasite la pct. 94 lit. a) din reglementarile contabile (pct. 94 lit. b)).

Elementele nemonetare achizitionate cu plata in valuta si inregistrate la cost istoric (imobilizari, stocuri) trebuie prezentate in situatiile financiare anuale utilizand cursul de schimb valutar de la data efectuarii tranzactiei (pct. 94 lit. c)).

Elementele nemonetare achizitionate cu plata in valuta si inregistrate la valoarea justa (de exemplu, imobilizarile corporale reevaluate) trebuie prezentate in situatiile financiare anuale la aceasta valoare (pct. 94 lit d)).

Provizioanele trebuie revizuite la data fiecarui bilant si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. in cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este probabila o iesire de resurse, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri (pct. 388 alin. (1)).

Acolo unde efectul valorii-timp a banilor este semnificativ, valoarea provizionului reprezinta valoarea actualizata a cheltuielilor estimate a fi necesare pentru stingerea obligatiei. In acest caz, actualizarea provizioanelor se face intrucat, datorita valorii-timp a banilor, provizioanele aferente unor iesiri de resurse care apar la scurt timp de la data bilantului sunt mult mai oneroase decat cele aferente unor iesiri de resurse de aceeasi valoare, dar care apar mai tarziu (pct. 387 alin. (3)).

3. Evaluarea la data iesirii din entitate

La data iesirii din entitate sau la darea in consum, bunurile se evalueaza si se scad din gestiune la valoarea lor de intrare sau la valoarea la care sunt inregistrate in contabilitate (de exemplu, valoarea reevaluata pentru imobilizarile corporale care au fost reevaluate sau valoarea justa pentru valorile mobiliare pe termen scurt admise la tranzactionare pe o piata reglementata) (pct. 95 alin. (1)).

Activele constatate minus in gestiune se scot din evidenta la data constatarii lipsei acestora (pct. 95 alin. (2)). La scoaterea din evidenta a activelor, se reiau la venituri ajustarile pentru depreciere sau
pierdere de valoare aferente acestora (pct. 95 alin. (3)).

B. Reguli de evaluare alternative
Regulile de evaluare alternative ce pot fi aplicate sunt cele referitoare la reevaluarea imobilizarilor corporale si cele referitoare la evaluarea la valoarea justa a instrumentelor financiare (Secțiunea 3.4 „Evaluarea alternativa la valoarea justa").

Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu (pct. 99 alin. (1)).

Evaluarea la valoarea justa a instrumentelor financiare se poate efectua numai in situatiile financiare anuale consolidate (pct. 117 alin. (1) si (2)).

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaluare situatii financiare anualeraportari contabileghid situatii financiarevaloarea justa


Data aparitiei: 14 Aprilie 2016
Ultima actualizare: 15 Aprilie 2016

Votati articolul "Reguli de evaluare a elementelor din situatiile financiare anuale":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X