email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De la 1 mai 2016 Romania adera la Codul Vamal Unional. Care sunt noutatile?

noul cod vamalautoritatile vamale1 mai 2016codul vamal unional

Incepand cu 1 mai 2016, ANAF implementeaza Codul Vamal Unional. Codul stabileste proceduri comune si armonizate la nivelul intregii Uniunii Europene, in scopul facilitarii activitatii comerciale. Astfel, indiferent de statul membru in care sunt declarate marfurile, se aplica aceleasi reguli si, odata ce au fost indeplinite formalitatile vamale, acestea pot circula liber, sau pot fi comercializate, pe intreg teritoriul UE.

Cele mai importante noutati promovate de noul Cod Vamal sunt:

I. Implementarea unui sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale, incepand cu data de 1 mai 2016, care va gestiona toate schimburile de informatii intre autoritatile vamale si intre operatorii economici si autoritatile vamale.

II. Prelucrare electronica a tuturor informatiilor schimbate intre autoritatile vamale si intre operatorii economici si autoritatile vamale.

III. Operatorului economic i se ofera posibilitatea de a trimite clarificari si completari inainte de adoptarea unei eventuale decizii nefavorabile a Directiei generale a vamilor.

"Noul Cod Vamal va facilita activitatea comerciala si va asigura protectia pietei interne. Cooperarea directa mai rapida cu partenerii comerciali va securiza lanturile de aprovizionare si va simplifica relatia dintre mediul de afaceri si autoritatile vamale. Implementarea Noului Cod Vamal asigura premisele unui control vamal mai simplu si mai rapid, pana in anul 2020", a declarat domnul Eugen-Dragos DOROs, presedinte al ANAF.


Reglementarile unionale aplicabile de la 1 mai 2016 sunt:

1. Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, publicat in J.O al Uniunii Europene L269 din 10.10.2013;

2. Regulamentul Delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste normele detaliate ale anumitor dispozitii ale Codului vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in J.O. al Uniunii Europene L343/29.12.2015;

3. Regulamentul (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea in aplicare a anumitor dispozitii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, publicat in J.O al Uniunii Europene L343/29.12.2015;

4. Regulamentul Delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste normele tranzitorii pentru anumite dispozitii din Codul vamal al Uniunii, in cazul in care sistemele electronice relevante nu sunt inca operationale, si de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei, publicat in J.O al Uniunii Europene L69/15.03.2016.

Sursa: ANAF Braila

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noul cod vamalautoritatile vamale1 mai 2016codul vamal unional


Data aparitiei: 20 Aprilie 2016

Votati articolul "De la 1 mai 2016 Romania adera la Codul Vamal Unional. Care sunt noutatile?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X