email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profit reinvestit si deducere sponsorizare. Cheltuielile cu amortizarea fiscala sunt deductibile?

profit reinvestitsponsorizarededucereimpozit pe profitcodul fiscalmijloace fixeamortizare fiscala

In cazul urmator, avem ca exemplu o societate X care are la data de 31 martie 2016 un impozit pe profit de 50.000 lei. Societatea are un impozit pe profitul reinvestit de 5.000 lei. Stabilim daca in aceste condiții limita de 20% din impozitul datorat pentru calculul deductibilitatii cheltuielilor de sponsorizare se calculeaza la baza de 50.000 lei sau de 50.000 lei - 5.000 lei.

De asemenea, vom stabili in ce masura cheltuiala cu amortizarea mijloacelor fixe pentru care se calculeaza impozit pe profit reinvestit conform art. 22 din Codul fiscal este deductibila integral la calculul impozitului pe profit in conditiile in care se acorda scutirea de impozit pentru ele.

Potrivit prevederilor art. 22 din Legea nr. 227/2015, profitul investit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini, aparate de casa, de control si de facturare si in programe informatice, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.

Profitul investit reprezinta, potrivit prevederilor pct. 11, alin. (2) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul punerii in functiune a activului respectiv.

Scutirea se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.

Pentru trim. I 2016 se ia in calcul profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 ianuarie 2016 si investit in active care au fost produse si/sau achizitionate si puse in functiune pana la 31 martie 2016.

Rezultatul fiscal pentru trim I 2016 se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate pe baza reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile (si deducerile fiscale) la care se adauga cheltuielile nedeductibile. Totodata se tine cont si de elementele similare veniturilor si cheltuielilor. Asupra profitului impozabil se aplica cota de impunere.

Ca urmare, din impozitul pe profit calculat pentru trim I 2016 de 50.000 lei se scade impozitul pe profit scutit si rezulta un impozit inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizarea.

Cheltuielile cu sponsorizarea, efectuate conform prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, inregistrate in evidenta contabila proprie in ct. 6582 "Donatii acordate" sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform prevederilor art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 (ca sa nu se scada de doua ori – o data din baza si a doua oara din impozit).

Cheltuielile cu sponsorizarea se scad din impozitul pe profit datorat pentru anul 2016 dupa scaderea impozitului pe profit scutit la nivelul valorii minime dintre:


- 0,5% din cifra de afaceri;
- 20% din impozitul pe profit datorat.

Sumele care nu pot fi scazute in trim I 2016 se pot recupera in perioadele urmatoare, in limita urmatorilor 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit (incepand cu data de 25 iulie 2016).

Mentionam ca facilitatea se aplica numai pentru echipamentele puse in functiune in perioada pentru care se poate aplica scutirea de la plata impozitului pe profit.

Pentru activele achizitionate in trim. I 2016 si pentru care s-a aplicat scutirea de la plata impozitului pe profit cheltuielile cu amortizarea fiscala sunt deductibile integral la calculul impozitului pe profit. Cheltuielile cu amortizarea contabila sunt nedeductibile si se recunosc cheltuielile cu amortizarea fiscala (art. 28, alin. (17) din Legea nr. 227/2015), cu exceptia amortizarii accelerate.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
profit reinvestitsponsorizarededucereimpozit pe profitcodul fiscalmijloace fixeamortizare fiscala


Data aparitiei: 21 Aprilie 2016

Votati articolul "Profit reinvestit si deducere sponsorizare. Cheltuielile cu amortizarea fiscala sunt deductibile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X