email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Tratamentul fiscal al cadourilor de Pasti acordate salariatilor

tichete cadouvenituri impozabiletichetele cadou150 leicadouri de pastitichete paste

Se apropie sarbatorile pascale si, cum e obiceiul, ne facem daruri unii altora. Printre cei care daruiesc, ar fi frumos sa se afle si angajatorii, cu atat mai mult cu cat, Codul fiscal le permite acestora sa acorde salariatilor si copiilor minori ai acestora cadouri scutite de taxe si deductibile in limita de 5% din fondul de salarii. Dar sa vedem in ce conditii, cadourile sunt scutite de taxele salariale.

In privinta impozitului pe venit, art. 76 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal prevede ca nu sunt venituri impozabile, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Astfel, angajatorul poate acorda cu ocazia Pastelui, neimpozabile, in limita de 150 de lei:
Tichete cadou;
Cadouri in bani;
Cadouri constand in bunuri.


De remarcat este faptul ca, intre tichetele cadou si cadourile in bani sau in natura nu exista nicio diferenta din punct de vedere fiscal, in sensul ca, si unele si altele sunt venituri neimpozabile daca sunt acordate cu ocazia Pastelui in limita de 150 de lei. In aceste conditii, devine inutila achizitionarea tichetelor cadou devreme ce angajatorul are la indemana posibilitatea mult mai usoara de acordare a cadourilor in bani sau in bunuri.

Incepand cu data de 01 ianuarie 2016,  cadou acordate in limita sumei de 150 de lei ocazia Pastelui nu sunt venituri impozabile daca sunt acordate atat salariatilor cat si copiilor minori. Pana la aceasta data, numai cadourile acordate copiilor minori ai salariatilor reprezentau venituri neimpozabile.


Spre exemplu, cu ocazia Pastelui angajatorul poate acorda unui salariat cu un copil minor suma de 300 de lei neimpozabili (150 lei salariat + 150 de lei copil minor). Totodata, daca parintii lucreaza la acelasi angajator, copilul va primi suma de 150 de lei neimpozabila de la amandoi parinitii. Astfel, doi soti care lucreaza la acelasi angajator si au un copil minor pot primi cu ocazia Pastelui suma de 600 de lei neimpozabila (150 salariat + 150 salariata + 300 de lei copil).

Aceste concluzii se desprind din prevederile Normelor metodologice de aplicare a art. 76 din Codul fiscal care stabilesc ca, in sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.


In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 142 din Codul fiscal prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Asadar, cadourile acordate cu ocazia sarbatorilor pascale sunt venituri neimpozabile daca sunt acordate atat salariatilor cat si copiilor minori ai acestora in limita sumei de 150 de lei.


In ceea ce priveste deductibilitatea vom retine dispozitiile art. 25 alin.  (3)  din Codul fiscal conform caruia, au deductibilitate limitata:
   b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
   
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor.
 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete cadouvenituri impozabiletichetele cadou150 leicadouri de pastitichete paste


Data aparitiei: 25 Aprilie 2016

Votati articolul "Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Tratamentul fiscal al cadourilor de Pasti acordate salariatilor":
Rating:

Nota: 2.97 din 5 din 19 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X