email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor. Ce aspecte care tin de salariati influenteaza impozitul in 2016?

cote impozitare 2016microintreprinderecodul fiscalimpozit pe venitsalariati

In cele ce urmeaza, in ce priveste stabilirea cotei de impozit pe venitul microintreprinderilor, luam ca exemplu situatia in care o societate are mai mult de doi salariati (cu echivalentul in norma intreaga), pontati in ultima luna din trimestrul I in suspendare (cu exceptia unuia singur cu o norma de 2 ore/zi). Vom vedea daca in aceste conditii societatea mai poate calcula impozit in cota de 1%, cum influenteaza calculul cotei de impozit faptul ca salariatii sunt in suspendare si ce alte aspecte se modifica.

Potrivit art. 51 alin. (1) din Codul fiscal, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b) 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;
c) 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Conform alin. (4) al aceluiasi articol, prin salariat in vederea aplicarii uneia din cotele de impozitare prevazute la alin. (1) al art. 51 din Codul fiscal se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Asadar, indiferent de numarul efectiv al salariatilor angajati cu contract individual de munca, important este ca fractiunile de norma insumate sa reprezinte echivalentul unei norme intregi de 8 ore pentru echivalarea unui salariat in vederea aplicarii cotelor de impozit pe venitul microintreprinderilor.

Conform alin. (5) al art. 51 din Codul fiscal, in cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare stabilite in functie de numarul de salariati se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea. In aplicarea prevederilor art. 51 alin. (5) din Codul fiscal, in cazul in care, in cursul unui trimestru, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, avand in vedere numarul de salariati existent la sfarsitul ultimei luni a trimestrului respectiv.

Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti, situatiile in care contractul individual de munca se suspenda fiind reglementate de art. 49 – 54 din Codul muncii. Astfel, spre exemplu, pe durata concediului pentru incapacitate temporara de munca, contractul individual de munca se suspenda de drept, in timp ce in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, contractul individual de munca poate fi suspendat, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern. Concediul de odihna, in schimb, nu este cauza de suspendare a contractului individual de munca, fiind garantat tuturor salariatilor si acordat pentru refacerea capacitatii de munca.

Asadar lipsa salariatului de la locul de munca pentru situatii precum concediul de odihna, concediul medical, absente nemotivate sau concedii fara plata pentru interese personale nu genereaza incetarea contractului individual de munca pe durata acestora, neinfluentand modificarea cotei de impozit pe veniturile microintreprinderii. Aceasta se poate modifica doar daca numarul de salariati existent la sfarsitul ultimei luni a trimestrului se modifica, respectiv in situatia in care contracte individuale de munca inceteaza sau daca sunt incheiate noi contracte individuale de munca.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cote impozitare 2016microintreprinderecodul fiscalimpozit pe venitsalariati


Data aparitiei: 25 Aprilie 2016

Votati articolul "Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor. Ce aspecte care tin de salariati influenteaza impozitul in 2016?":
Rating:

Nota: 3.56 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X