email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunere de modificare a Ordinului privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator

proiect de ordincreare de programenoul cod fiscalcreatie de programe pentru calculatorscutire impozit

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a lansat in dezbatere publica joi, 21 aprilie 2016, Proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului comun privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator.

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala roaga toate partile interesate sa trimita observatii si propuneri pana la data de 20 mai 2016, pe adresa: propuneri@msinf.ro.

Proiectul de modificare a Ordinului comun privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator poate fi consultat aici.

Proiectul de ordin isi are temeiul in dispozitiile art. 60 alin. (1) pct. 2 din noul Cod fiscal  care stabilesc ca, "Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:

2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) – (3), ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator. Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala, al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice si al ministrului finantelor publice.”

Asadar, veniturile din salarii si asimilate salariilor potrivit art. 76 alin. (1) – (3) din noul Cod fiscal, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator sunt scutite de la plata impozitului pe venit. Aceasta prevedere a fost preluata din art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind vechiul Codul fiscal.


Incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face in prezent potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 217/4172/1348/835/2015 al Ministerului pentru Societatea Informationala - MSI, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - MMFPSPV, Ministerului Finantelor Publice – MFP.

Anterior intrarii in vigoare a Ordinului nr. 217/4172/1348/835/2015, incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se facea potrivit Ordinului ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala si al viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 539/225/1.479/2013 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 575 din 10 septembrie 2013.

Una dintre conditiile necesare pentru acordarea scutirii de impozit pe venit este ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Proiectul stabileste o exceptie de la aceasta regula pentru companiile infiintate in anul in curs si companiile existente ce preiau o activitate de creare de programe de calculator ca urmare a unui proces de reorganizare de afacere. Astfel, in cazul acestor companii, conditia de venit anual trebuie indeplinita la finalul anului urmator celui in care incep sa beneficieze de aceasta facilitate.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proiect de ordincreare de programenoul cod fiscalcreatie de programe pentru calculatorscutire impozit


Data aparitiei: 26 Aprilie 2016

Votati articolul "Propunere de modificare a Ordinului privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X