email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele si PFA-urile din constructii ar putea sa nu mai plateasca impozitul pe imobil in anumite conditii

proiect modificare codul fiscalimpozit imobildezvoltatori imobiliaridarea in folosinta

Un nou proiect vine sa modifice Codul fiscal si sa aplice unele scutiri intr-un domeniu cat se poate de important. Din pacate, nu scapam nici in 2016 de modificari fiscale  care apar dupa ce reglementarile principale au fost deja stabilite prin acte normative importante. Desi unele dintre aceste modificari sunt eficiente pentru unele companii, schimbarile periodice de acest tip nu fac decat sa destabilizeze sistemul si sa diminueze credibilitatea generala in ceea ce definim ca predictibilitate fiscala.

Asa cum aminteam mai sus, noul proiect de modificare a Codului fiscal propune ca dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice autorizate sau societati, sa nu mai plateasca impozitul pentru imobilele pe care le construiesc in vederea vanzarii. Astfel, imobilele s-ar incadra la marfuri, urmand sa fie impozitate abia dupa vanzare sau dupa darea in folosinta, aminteste Profit.ro.

Modificarea apare deoarece legislatia din acest moment nu prevede nicio diferenta intre cladirile folosite pentru folosinta proprie si cele pe care dezvoltatorii imobiliari le construiesc pentru a le vinde. Impozitele se aplica astfel in ambele situatii, iar cladirea construita se inregistreaza de dezvoltator si se platesc impozitele pana la momentul vanzarii de catre acesta.

In aceasta privinta, proiectul de lege vine cu mai multe explicatii, citate de sursa de mai sus:

"Din acest punct de vedere, similitudinea dintre producatorul de imobile construite si producatorul de mijloace de transport este, practic, perfecta. In ambele cazuri marfa produsa este destinata comercializarii, potrivit obiectului de activitate, si este supusa inregistrarii, in vederea impozitarii, impozitul facandu-se venit al autoritatii locale. Diferenta, potrivit cadrului legal actual, este data de faptul ca impozitarea, in cazul mijloacelor de transport, se face doar dupa prima inregistrare sau inmatriculare, pana la acest moment fiind considerate marfa, in timp ce, in cazul imobilelor construite, inregistrarea si impozitarea se realizeaza obligatoriu de la data finalizarii constructiei, chiar daca nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a inceput".

O problema de impozitare apare atunci cand, desi cladirea nu e in folosinta pentru ca nu a fost inca vanduta, dezvoltatorul plateste impozit si ani de zile pana cand cladirea este vanduta.


In concret, proiectul prevede scutirea de impozite si taxe pentru "cladirile, constructie noua, edificate de o societate sau o persoana fizica autorizata, in conditiile legii, exclusiv in scopul comercializarii".

In acelasi document se mai mentioneaza ca respectiva scutire opereaza de la data finalizarii constructiei, in conditiile legii, si pana la prima vanzare sau, dupa caz, pana la inceperea utilizarii, de catre constructor sau de o alta persoana, prin cedarea folosintei, cladirile fiind considerate marfa. Aceasta scutire de impozit, potrivit proiectului, nu se aplica si constructiilor destinate folosintei proprii.

Este aceasta masura discriminatorie pentru proprietarii persoane fizice care isi construiesc singuri locuintele? Ajuta aceasta masura piata imobiliarelor sau este doar o facilitate acordata acolo unde nu este cazul? Ce parere aveti? Va asteptam opiniile fie in casuta de comentarii de mai jos, fie pe pagina noastra de Facebook!
 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proiect modificare codul fiscalimpozit imobildezvoltatori imobiliaridarea in folosinta


Data aparitiei: 03 Mai 2016

Votati articolul "Firmele si PFA-urile din constructii ar putea sa nu mai plateasca impozitul pe imobil in anumite conditii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X