email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele si PFA-urile din constructii ar putea sa nu mai plateasca impozitul pe imobil in anumite conditii

proiect modificare codul fiscalimpozit imobildezvoltatori imobiliaridarea in folosinta

Un nou proiect vine sa modifice Codul fiscal si sa aplice unele scutiri intr-un domeniu cat se poate de important. Din pacate, nu scapam nici in 2016 de modificari fiscale  care apar dupa ce reglementarile principale au fost deja stabilite prin acte normative importante. Desi unele dintre aceste modificari sunt eficiente pentru unele companii, schimbarile periodice de acest tip nu fac decat sa destabilizeze sistemul si sa diminueze credibilitatea generala in ceea ce definim ca predictibilitate fiscala.

Asa cum aminteam mai sus, noul proiect de modificare a Codului fiscal propune ca dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice autorizate sau societati, sa nu mai plateasca impozitul pentru imobilele pe care le construiesc in vederea vanzarii. Astfel, imobilele s-ar incadra la marfuri, urmand sa fie impozitate abia dupa vanzare sau dupa darea in folosinta, aminteste Profit.ro.

Modificarea apare deoarece legislatia din acest moment nu prevede nicio diferenta intre cladirile folosite pentru folosinta proprie si cele pe care dezvoltatorii imobiliari le construiesc pentru a le vinde. Impozitele se aplica astfel in ambele situatii, iar cladirea construita se inregistreaza de dezvoltator si se platesc impozitele pana la momentul vanzarii de catre acesta.

In aceasta privinta, proiectul de lege vine cu mai multe explicatii, citate de sursa de mai sus:

"Din acest punct de vedere, similitudinea dintre producatorul de imobile construite si producatorul de mijloace de transport este, practic, perfecta. In ambele cazuri marfa produsa este destinata comercializarii, potrivit obiectului de activitate, si este supusa inregistrarii, in vederea impozitarii, impozitul facandu-se venit al autoritatii locale. Diferenta, potrivit cadrului legal actual, este data de faptul ca impozitarea, in cazul mijloacelor de transport, se face doar dupa prima inregistrare sau inmatriculare, pana la acest moment fiind considerate marfa, in timp ce, in cazul imobilelor construite, inregistrarea si impozitarea se realizeaza obligatoriu de la data finalizarii constructiei, chiar daca nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a inceput".

O problema de impozitare apare atunci cand, desi cladirea nu e in folosinta pentru ca nu a fost inca vanduta, dezvoltatorul plateste impozit si ani de zile pana cand cladirea este vanduta.


In concret, proiectul prevede scutirea de impozite si taxe pentru "cladirile, constructie noua, edificate de o societate sau o persoana fizica autorizata, in conditiile legii, exclusiv in scopul comercializarii".

In acelasi document se mai mentioneaza ca respectiva scutire opereaza de la data finalizarii constructiei, in conditiile legii, si pana la prima vanzare sau, dupa caz, pana la inceperea utilizarii, de catre constructor sau de o alta persoana, prin cedarea folosintei, cladirile fiind considerate marfa. Aceasta scutire de impozit, potrivit proiectului, nu se aplica si constructiilor destinate folosintei proprii.

Este aceasta masura discriminatorie pentru proprietarii persoane fizice care isi construiesc singuri locuintele? Ajuta aceasta masura piata imobiliarelor sau este doar o facilitate acordata acolo unde nu este cazul? Ce parere aveti? Va asteptam opiniile fie in casuta de comentarii de mai jos, fie pe pagina noastra de Facebook!
 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proiect modificare codul fiscalimpozit imobildezvoltatori imobiliaridarea in folosinta


Data aparitiei: 03 Mai 2016

Votati articolul "Firmele si PFA-urile din constructii ar putea sa nu mai plateasca impozitul pe imobil in anumite conditii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X