email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune online ANAF: Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania in anul 2015

formularul 200codul fiscalsesiune anafvenituri realizate in romania2015

Cea mai recenta sesiune ANAF a avut ca tema  Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania in anul 2015. Contribuabilii au adresat mai multe intrebari pe acest subiect, iar consultantii din cadrul ANAF au asistat persoanele interesate de raspunsuri pe parcursul acestei sesiuni.

Redam mai jos unele dintre aceste intrebari si raspunsuri de interes general, in cadrul temei amintite mai sus.

Intrebare contribuabil: "Daca am obtinut venituri in cursul anului 2015 de la o casa de pariuri care nu este inregistrata/licentiata in Romania si nu are cod fiscal, cum pot completa declaratia 200 daca respectiva casa de pariuri nu are cod fiscal?"

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF:

"Buna ziua. Potrivit legislatiei organizarea si exploatarea jocurilor de noroc pe teritoriul Romaniei se realizeaza de persoanele care detin licenta de organizare si autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc, emise de Oficiul National pentru Jocuri de Noroc pentru fiecare activitate in parte. in acest caz, declararea veniturilor se va face in formularul 200 - "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", pentru fiecare venit de la fiecare organozator in parte, corespunzator perioadelor de realizare a castigurilor respective.

In limita informatiilor transmise de dvs., in cazul in care veniturile sunt obtinute de la societati (organizatori de jocuri de noroc/case de pariuri) care nu sunt inregistrate fiscal in Romania, aceste venituri se declara in formularul 201- "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", al carui termen de depunere este data de 25 mai 2016, formularul completandu-se pentru fiecare tara sursa de venit si corespunzator perioadelor de realizare a castigurilor respective."


***

Intrebare contribuabil: O persoana fizica care este si PFA (profesii liberale) a incheiat in 2015 un contract de inchiriere cu o alta persoana fizica si s-a inregistrat ca platitor de impozit din chirii in octombrie 2015. In contractul de inchiriere chiria e stabilita in lei cu mentiunea ca aceasta se va modifica corespunzator daca cursul valutar difera cu mai mult de x%.

1. Cum afla respectiva PFA daca trebuie sa includa in declaratia 200 pe anul 2015 si venitul din chirii, respectiv care este elementul continut in vectorul fiscal sau in declaratia de inregistrare care separa cele doua situatii ? (Sau cum credeti ca a considerat organul fiscal ca este perceputa chiria, in lei sau valuta ?)

2. Situatia in care nu se includ veniturile din chirii in D200 este determinata de indeplinirea a doua conditii: venitul sa fie exprimat in lei si impozitarea sa fie in sistem forfetar -neindeplinirea uneia dintre ele ducand la includerea acestor venituri in D 200 pe 2015?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF:

In limita informatiilor furnizate de dumneavoastra, consideram ca in situatia in care "in contractul de inchiriere chiria e stabilita in lei", acesta nu se va declara in formularul 200. in situatia in care partile constata ca se indeplineste conditia potrivit careia "cursul valutar difera cu mai mult de x%" acestea trebuiau sa modifice chiria printr-un act aditional la contractul intitial pe care sa-l inregisreze la organul fiscal, care va dispune in functie de cele prevazute in acest act.

Referitor la punctul 2, Codul fiscal prevede ca, nu se depune formularul 200 pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor a caror impunere este finala, respectiv pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei si nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 200codul fiscalsesiune anafvenituri realizate in romania2015


Data aparitiei: 04 Mai 2016

Votati articolul "Sesiune online ANAF: Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania in anul 2015":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X