email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retragere asociat si preluare mijloace fixe. Ce implicatii fiscale si contabile apar?

mijloace fixeretragere asociatmetode reevaluare activelegea contabilitatii

In randurile de mai jos, stabilim cum se procedeaza din punct de vedere contabil si fiscal in situatia in care un asociat care vrea sa plece din firma cu o parte din mijloacele fixe ale societatii.

Retragerea unui asociat se face in cazurile prevazute de Art.226 din  Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Legea prevede ca un asociat se poate retrage dintr-un S.R.L. in urmatoarele cazuri:

a) conform prevederilor din actul constitutiv,
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati,

c) in baza unei hotarari a Tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
Chiar daca retragerea este unilaterala,judecatoresca  sau conventionala, aceasta trebuie depusa la Oficiul Registrului Comertului in vederea inscrierii de mentiuni.

Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor, ori de un expert desemnat de acestia.


Pentru stabilirea drepturilor asociatului retras este necesara alegerea mai multor metode de reevaluare a activelor si pasivelor.

Daca retragerea se face din vointa asociatului, societatea este obligata la plata unei sume de bani sau compensarea in mijloace fixe, asa cum ati mentionat in enuntul intrebarii, care sa reprezinte cota parte detinuta de asociat din patrimoniul societatii.

In schimb, daca retragerea se face prin cesionarea parților sociale, celalalt asociat are obligatia sa plateasca pretul partilor sociale, pret care se stabileste prin negociere libera intre parti.

Din punct de vedere contabil, principalele operatiuni privind retragerea asociatului presupun urmatorii pasi:

- efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatii, ale caror rezultate se inregistreaza in evidenta contabila;
- evaluarea elementelor de natura activelor, efectuata de evaluatori autorizati;

Daca exista plusuri de valoare acestea se evidentiaza ca elemente de natura activelor si capitalurilor proprii, sunt luate in considerare la determinarea sumei care i se cuvine asociatului care se retrage, dar nu se inregistreaza in contabilitate.

La fel se procedeaza si in cazul eventualelor minusuri rezultate din evaluare.

Din punct de vedere fiscal, cota-parte din capitalul propriu distribuit cu ocazia retragerii asociatului nu reprezinta dividend, ci este calificata drept castig din transferul titlurilor de valoare.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16%, iar calculul, retinerea si virarea impozitului se efectueaza de persoana juridica la care persoana fizica asociata a detinut partile sociale. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru inregistrarea operatiunilor respective la registrul comertului, indiferent daca plata se face sau nu esalonat.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloace fixeretragere asociatmetode reevaluare activelegea contabilitatii


Data aparitiei: 09 Mai 2016

Votati articolul "Retragere asociat si preluare mijloace fixe. Ce implicatii fiscale si contabile apar?":
Rating:

Nota: 1.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X