email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Indicatori de analiza financiara

indicatori analiza financiararata rentabilitatiirata indatorariiindicatorul activelor imobilizaterata marjei comerciale

Indicatorii de rentabilitate si profitabilitate exprima eficienta activitatii firmei dvs, in sensul evidentierii capacitatii acesteia de a obtine profit din activitatea desfasurata.

Rate de rentabilitate

Rata rentabilitatii este o marime relativa (o marime relativa rezulta din raportul a doi indicatori exprimati in marimi fizice (kg, m, mc) sau valorice) care caracterizeaza gradul in care capitalul, in totalitate sau pe componente, aduce profit.

Rata rentabilitatii economice exprima rentabilitatea intregului capital productiv de care dispune firma dvs, inclusiv a celui pus la dispozitie de terti (credite de orice fel), si este calculata ca raport intre profitul brut al exercitiului si capitalul permanent (capitalul propriu + datoriile pe termen lung).

Important! Nu puteti face corect analiza ratei de rentabilitate economica decat prin studierea evolutiei sale in timp.

Rata rentabilitatii economice este obligatoriu sa fie superioara ratei inflatiei, pentru ca firma sa aiba in continuare banii necesari continuarii ciclului productiv.

Rata rentabilitatii financiare masoara randamentul capitalurilor proprii, adica al efortului financiar pe care actionarii l-au depus prin cumpararea actiunilor firmei dvs. Rentabilitatea financiara rasplateste pe actionari prin acordarea de dividende sau prin cresterea valorii actiunilor, ambele ducand la cresterea averii lor.

Rata rentabilitatii financiare se calculeaza ca raport intre profitul net si capitalurile proprii ale firmei dvs.

Avand in vedere definitia rata rentabilitatii financiare, un investitot se asteapta ca la sfarsitul anului sa obtina un avantaj macar egal cu valoarea dobanzii bancare pasive (dobanda pe care ar obtine-o daca ar depune banii la banca). Evident, avand in vedere ca depunerea banilor la banca nu implica riscuri majore, spre deosebire de investirea intr-o firma care oricand poate avea probleme financiare, trebuie ca profiturile obtinute sa fie intr-o masura substantial mai mari decat dobanda.

Rata indatorarii (levierul financiar): reprezinta efectul pozitiv pe care il are rentabilitatea folosirii creditelor contractate asupra rentabilitatii generale a firmei. De mentionat ca daca rata dobanzii la creditele luate este mai mica decat rata rentabilitatii obtinute avem un efect pozitiv (de "levier") asupra rentabilitatii generale, dar daca rata dobanzii este mai mare decat rata rentabilitatii obtinute, avem un efect negativ (de "maciuca") asupra rentabilitatii generale.

Se calculeaza ca raport intre datoriile totale ale firmei si capitalurile sale proprii (capitalul social, rezervele, amortizarea, profitul net reinvestit).

Normele bancare in vigoare impun existenta unei rate a indatorarii mai mici de 1 pentru a se mai putea acorda credite unei firme in conditii de siguranta.

Rate de solvabilitate

Indicatorul de acoperire a dobanzii (serviciul datoriei): masoara de cate ori costul fondurilor imprumutate (adica dobanda la imprumuturile luate de firma) poate fi acoperit din profitul din exploatare, si se calculeaza ca raport intre profitul din exploatare si dobanda la imprumuturile luate de firma.

Practica financiara considera acceptabil un nivel minim al acestui indicator de 3:1.

Indicatorul activelor imobilizate: este utilizat ca indicator al gradului de flexibilitate al activelor unei firme, si se calculeaza ca raport intre activele fixe si cele totale.

Cu cat este mai mare, cu atat este mai mare riscul pentru firma in cazul schimbarilor conjuncturale de pe piata, firma fiind nevoita sa se reorienteze (din acest tip de analiza a rezultat si dezvoltat leasingului).

Rate comerciale

Rata marjei comerciale: este recomandata indeosebi firmelor cu activitate comerciala si se calculeaza ca raport intre marja comerciala si cifra de afaceri.

Aceasta rata pune in evidenta strategia comerciala a firmei. Astfel, o marja comerciala redusa  (insuficienta) implica cheltuieli generale riguroase si deci recurgerea la forme de distribuire a marfurilor care permit reducerea costurilor privind personalul si economii asupra cheltuielilor de transport, stocaj etc. Din contra, marja comerciala ridicata  (importanta) reclama cheltuieli generale sporite si deci servicii mai bune catre clienti.

Rata marjei brute de exploatare: masoara nivelul rezultatului brut de exploatare, care nu ia in considerare influenta politicii financiare si a celei de investitii, a fiscalitatii si a elementelor exceptionale.

Se calculeaza ca raport intre excedentul brut de exploatare si cifra de afaceri.

Aceasta rata arata capacitatea activitatii proprii de a degaja profit. Valoarea ridicata a sa reflecta posibilitatea financiara de reinoire rapida a echipamentelor firmei.

Indicatori de lichiditate

Indicatorii de lichiditate masoara, la un moment dat, capacitatea firmei de a-si acoperi toate obligatiile pe termen scurt.  

Lichiditatea imediata in marime absoluta: se calculeaza ca diferenta intre:
- activele pe termen scurt (care pot fi transformate in bani intr-un termen scurt), care se determina prin deducerea din total active a imobilizarilor, a pierderilor, precum si a productiei neterminate si a  produselor finite fara desfacere asigurata; si
- pasivele pe termen scurt (sume de plata pe termen scurt): credite bancare si diverse alte obligatii de plata (salarii si contributii sociale, impozite, contravaloarea unor marfuri cumparate cu plata la termen devenite scadente, etc)

Lichiditatea imediata in marime absoluta este cu atat mai buna cu cat ea este mai mare decat zero.

Lichiditatea imediata in marime relativa: se calculeaza ca raport intre activele pe termen scurt si pasivele pe termen scurt.

Lichiditatea imediata in marime relativa este cu atat mai buna cu cat ea este mai mare, limita minima acceptabila fiind 100%.

Lichiditatea la o anumita data viitoare: se calculeaza ca raport intre suma disponibilitatilor banesti proprii si imprumutate, a incasarilor ce urmeaza a fi realizate pana la finele perioadei analizate si a creditelor bancare care se pot obtine pana la finele perioadei analizate, si platile exigibile in perioada analizata, inclusiv rate scadente si dobanzi aferente creditelor.

Acest indicator reflecta capacitatea de plata a firmei in viitor si este apreciat ca satisfacator in cazul in care este de peste 100% (incasarile depasesc obligatiile de plata). Cu cat lichiditatea este mai mare, cu atat activitea firmei este apreciata ca fiind mai buna, deoarece gradul de acoperire a obligatiilor de plata este mai mare.

Gradul de indatorare: arata limita pana la care firma este finantata din alte surse decat fondurile sale proprii.

Se calculeaza ca raport intre datoriile pe termen scurt si pasivele totale si se recomanda sa fie mai mic de 30%.

 


de Robert Gearba

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indicatori analiza financiararata rentabilitatiirata indatorariiindicatorul activelor imobilizaterata marjei comerciale


Data aparitiei: 20 Mai 2016
Ultima actualizare: 23 Mai 2016

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Indicatori de analiza financiara":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X