email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal s-a modificat. Noi reglementari privind contributia de asigurari sociale de sanatate. Analiza zilei

Legea 112/2016contributia de asigurari socialecodul fiscalvenituri din investitiiplata contributiei

Prin Legea 112/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare, publicata in MOF 408 din 30/05/2016 au fost aduse modificari si completari Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015.

O parte din acestea se refera la contributia de asigurari sociale datorata de anumite persoane.

Codul fiscal ce a intrat in vigoare la 01 ianuarie 2016 stabilea ca, pentru anul 2016, in caul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii si din alte surse baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat.

In baza acestor prevedri, spre exemplu, daca o persoana fizica obtinea doar venituri din dobanzi – venituri din investitii in valoare mai mica decat un salariu minim brut pe tara ar fi trebuit sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate aplicand cota de 5,5% la nivelul salariului minim brut pe tara (1.050 lei pana la 01 mai 2016, respectiv 1.250 lei incepand cu 01 mai 2016) indiferent daca aceasta se incadra sau nu in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse.

Prin Legea 112 s-au adus modificari acestor prevederi astfel ca, in cazul acestor venituri din investitii si/sau din alte surse realizate in anul 2016, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul.

Asadar, in cazul persoanelor fizice care realizeaza, in cursul anului fiscal, exclusiv venituri din investitii si/sau din alte surse, pentru care baza anuala de calcul se situeaza sub nivelul valorii a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru aceste venituri nu se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate.   

Prin Legea 112 s-au adus modificari si in ceea ce priveste plata de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, precum si in cazul persoanelor care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara.



Astfel, persoanele fizice care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara precum si cele care nu realizeaza venituri supuse contributiilor de asigurari sociale de sanatate si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate astfel:

a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara, si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate; plata contributiei se efectueaza lunar pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei, pe toata perioada declarata;
 sau

b) la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate, aplicand cota individuala de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara. In acest caz plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza la data depunerii declaratiei in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 112/2016contributia de asigurari socialecodul fiscalvenituri din investitiiplata contributiei


Data aparitiei: 03 Iunie 2016

Votati articolul "Codul fiscal s-a modificat. Noi reglementari privind contributia de asigurari sociale de sanatate. Analiza zilei":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X