Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se calculeaza cifra de afaceri pentru aplicarea regimului special de scutire de TVA pentru intreprinderile mici?

regimul special de scutiretvaintreprinderi miciregim specialplafoncifra de afaceri

Ce inseamna intreprindere mica, din perspectiva taxei pe valoare adaugata?

In scopuri de TVA, orice persoana impozabila a carei cifra de afaceri este inferioara plafonului de 65.000 euro/220.000 lei este considerata intreprindere mica si poate sa aplice regimul special de scutire. Echivalentul in lei al plafonului de 65.000 euro se determina in functie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie. Acest plafon se aplica si persoanelor care incep activitatea in decursul unui an calendaristic.
Regimul special pentru intreprinderile mici este reglementat la art. 310 din Codul fiscal.

Cum se determina cifra de afaceri pentru aplicarea regimului special de scutire?

Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea regimului special de scutire este constituita din valoarea totala a:
- livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere,
- operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania,
- operatiunilor scutite cu drept de deducere si,
- daca nu sunt accesorii activitatii principale, a urmatoarelor operatiuni scutite fara drept de deducere: servicii de natura financiar-bancara, operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, arendare, concesionare, inchiriere si leasingul de bunuri imobile, livrari de constructii/parti de constructii si  terenuri. Aceste operatiuni scutite fara drept de deducere nu se includ in cifra de afaceri daca sunt accesorii activitatii principale, respectiv daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;


b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;
c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative.

Nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.

Depasirea plafonului

Persoanele impozabile stabilite in Romania care aplica regimul special de scutire si a caror cifra de afaceri este mai mare sau egala cu plafonul de scutire (65.000 euro) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA. Daca acestea nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrate in scopuri de TVA.

Spre exemplu, daca atingerea sau depasirea plafonului se realizeaza in luna iunie 2016, persoana impozabila trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA cel tarziu pana pe data de 10 iulie 2016.

Optiunea privind aplicarea regimului special

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care in cursul anului calendaristic precedent nu depasesc  plafonul de scutire (65.000 euro) pot solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regimul special de scutiretvaintreprinderi miciregim specialplafoncifra de afaceri


Data aparitiei: 07 Iunie 2016

Votati articolul "Cum se calculeaza cifra de afaceri pentru aplicarea regimului special de scutire de TVA pentru intreprinderile mici?":
Rating:

Nota: 3.65 din 5 din 23 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X