email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reglementari privind facturile simplificate. Cum facem incasarea?

facturi simplificatefactura simplificatadecizie internafacturaretvacodul fiscal

In randurile de mai jos, vom vedea cum se inregistreaza in contabilitate o factura simplificata emisa si pe care nu sunt trecute datele clientului, precum si care este modalitatea de incasare a acestei facturi simplificate. Vom vedea daca momentul emiterii unei facturi simplificate coincide cu momentul incasarii si daca facturile simplificate necesita o plaja de valori alocata prin decizie interna.

Momentul emiterii unei facturi simplificate nu este legat de momentul incasarii. Termenul de emitere a facturilor, inclusiv al facturilor simplificate este termenul prevazul la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.

Facturile simplificate nu au un sistem aparte de incasare, ele putand fi incasate prin oricare dintre metodele de incasare (numerar, transfer bancar s.a.). Inregistrarile contabile sunt cele specifice vanzarilor de marfuri/produse finite/prestarilor de servicii, respectiv 4111=7xxx, 4427. Pentru facturile care nu contin datele clientului se poate crea un analitic distinct al contului 411. Bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate se inregistreaza cu ajutorului contului 5311 (5311=7xx,4427).

Conform pct. 24 din Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 2634/2015, entitatile vor asigura un regim intern de numerotare a documentelor financiar-contabile, astfel:
 - persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii vor desemna, prin decizie interna scrisa, o persoana sau mai multe, dupa caz, care sa aiba atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente;

- fiecare document va avea un numar de ordine sau o serie, dupa caz, numar sau serie ce trebuie sa fie secvential(a), stabilit(a) de entitate. In alocarea numerelor se va tine cont de structura organizatorica, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.;

- entitatile vor emite proceduri proprii de stabilire si/sau alocare de numere ori serii, dupa caz, prin care se va mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul sau seria de la care se emite primul document.

Toate operatiunile privind factura (intocmire, utilizare, arhivare, corectare, reconstituire) se efectueaza conform prevederilor Codului fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia.

Si pentru facturile simplificate se vor stabili numere prin proceduri interne prin care se va mentiona care este numarul sau seria de la care se emite primul document in fiecare exercitiu financiar.

Facturile simplificate constituie documente justificative in vederea deducerii TVA numai in situatia in care au inscris si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
 

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facturi simplificatefactura simplificatadecizie internafacturaretvacodul fiscal


Data aparitiei: 16 Iunie 2016
Ultima actualizare: 20 Iunie 2016

Votati articolul "Reglementari privind facturile simplificate. Cum facem incasarea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X