email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intreprindere individuala inregistrata in scop de TVA. Registrul de incasari si plati. Cum inregistram facturile de avans?

intreprindere individualaregistrul de incasari si platicodul fiscalavanstvaincasari in avans

In cele ce urmeaza, consultantul fiscal va raspunde unor intrebari care tin de completarea corecta a registrului de incasari si plati in cazul unei intreprinderi individuale platitoare de TVA, precum si in ce priveste facturarea avansurilor de la clienti.

1. Cum se completeaza Registrul de incasari si plati, cu sau fara TVA,  in cazul cazul unei intreprinderi individuale (II) platitoare de TVA care are ca obiect de activitate transportul de marfuri (cereale)?

2. Cum se inregistreaza facturile care reprezinta avansuri incasate de la clienti? Reprezinta venituri?

Conform prevederilor de la pct. OMFP 170/2015, in Registrul - jurnal de incasari si plati se trec sumele totale inscrise pe documentele justificativ, inclusiv TVA, indiferent daca o PFA/I.I este sau nu platitoare  de TVA.

Calculul venitului net anual, a impozitului pe venit si al contributiilor sociale trebuie facuta distinct, desigur  lund in considerare sumele privind incasarile si platile efectuate fara TVA.

Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual conform art. 68 alin. (8) din Codul fiscal. Modelul si continutul Registrului de evidenta fiscala se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, care nu este  publicat inca, in Monitorul Oficial.

Asadar, Registrul de evidenta fiscala se completeaza numai cu veniturile obtinute si cheltuielile efectuate, respectiv valorile inregistrate in documente justificative care sunt incasate (pentru venituri) si platite (pentru cheltuieli) fara TVA.

La pct. 7 alin. (1) din Normele metodologice, date in aplicarea art. 68 din Codul fiscal, se prevede ca:
"7. (1) Potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, in venitul brut se includ toate veniturile in bani si in natura, cum ar fi: venituri din vanzarea de produse si de marfuri, venituri din prestarea de servicii si executarea de lucrari, venituri din vanzarea sau inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii, si orice alte venituri obtinute din exercitarea activitatii, inclusiv incasarile efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale, precum si veniturile din dobanzile primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii, din alte activitati adiacente si altele asemenea. In venitul brut se includ si veniturile incasate ulterior incetarii activitatii independente, pe baza facturilor emise si neincasate pana la incetarea activitatii."

Asadar, incasarile efectuate in avans sunt considerate venituri aferente exercitiului financiar curent.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
intreprindere individualaregistrul de incasari si platicodul fiscalavanstvaincasari in avans


Data aparitiei: 22 Iunie 2016

Votati articolul "Intreprindere individuala inregistrata in scop de TVA. Registrul de incasari si plati. Cum inregistram facturile de avans?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X