email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia de inventariere. Ce sarcini are si cine NU poate face parte din ea

Comisia de inventariere. Ce sarcini are si cine NU poate face parte din ea
comisia de inventariereauditori interniinventarierea patrimoniuluidocumente inventariere

Inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se pot efectua atat cu salariati proprii, cat si de catre terti pe baza de contracte de prestari de servicii incheiate cu acestia.

Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se efectueaza de catre comisii de inventariere, numite prin decizie scrisa, emisa de administratori, ordonatori de credite sau alte persoane care au raspunderea organizarii gestiunii.

La entitatile cu numar redus de personal inventarierea poate fi efectuata de catre o singura persoana. Raspunderea pentru corectitudinea inventarierii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective. Daca nu exista niciun salariat care sa poata efectua operatiunea de inventariere, aceasta se efectueaza de catre administratori.

La entitatile cu activitate complexa se pot stabili mai multe comisii de inventariere care sa asigure inventarierea gestiunilor diferite. In acest caz se stabileste o comisie centrala de inventariere, numita prin decizie scrisa care coordoneaza activitatea comisiilor de inventariere si raspunde de efectuarea tuturor lucrarilor de inventariere.

In comisiile de inventariere se numesc atat persoane cu pregatire economica, cat si cu pregatire tehnica, astfel incat sa se asigure efectuarea corecta si la timp a inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si evaluarea lor conform reglementarilor contabile aplicabile de catre entitate.

Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!
In lucrarea Manual de Inventariere gasiti noua procedura de inventariere, pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti!

Comisii centrale

Acolo unde volumul de activitate este mare se pot constitui mai multe comisii de inventariere. Comisiile de inventariere sunt coordonate de catre o comisie centrala, numita prin decizie scrisa.

Sarcinile comisiei centrale

Comisia centrala are urmatoarele sarcini:
- Organizeaza modul de efectuare a operatiunilor de inventariere;


- Instruieste personalul responsabil cu inventarierea in vederea efectuarii operatiunilor de inventariere;
- Supravegheaza si verifica modul de efectuare a operatiunilor de inventariere.

Comisia Centrala de inventariere raspunde de efectuarea tuturor lucrarilor de inventariere, potrivit prevederilor legale.

Presedintele comisiei centrale de inventariere preia listele de inventariere numerotate, vizate si parafate de conducatorul departamentului economic. Aceste liste de inventariere sunt distribuite de presedinte comisiilor de inventariere, pe gestiunile care urmeaza sa fie inventariate.

Cine NU poate face parte din Comisia de Inventariere

Din comisiile de inventariere nu pot face parte:

- gestionarii depozitelor supuse inventarierii;
- contabilii care tin evidenta gestiunii respective, acestia pot participa la inventariere fara a face parte insa din comisia de inventariere;
- auditorii interni;
- auditorii statutari.

Prin proceduri interne, entitatile pot stabili ca la efectuarea operatiunilor de inventariere sa participe si contabilii care tin evidenta gestiunii respective, fara insa a face parte din comisie.

Membrii comisiilor de inventariere nu pot fi inlocuiti decat in cazuri bine justificate si numai prin decizie scrisa, emisa de catre cei care i-au numit.

Pentru toate plusurile, lipsurile si deprecierile constatate la bunuri, precum si pentru pagubele determinate de expirarea termenelor de prescriptie a creantelor sau din alte cauze, comisia de inventariere solicita explicatii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii bunurilor, respectiv a urmaririi decontarii creantelor.

Comisia de inventariere stabileste natura lipsurilor, pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, precum si natura plusurilor, propunand modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.

Foto: unsplash.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comisia de inventariereauditori interniinventarierea patrimoniuluidocumente inventariere


Data aparitiei: 11 Mai 2023

Votati articolul "Comisia de inventariere. Ce sarcini are si cine NU poate face parte din ea":
Rating:

Nota: 3.32 din 5 din 17 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X