email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari anuntate pentru Codul fiscal. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

modificari codul fiscalimpozit cladiriOUG 32/2016codul fiscaldarea in platareducerea tva

Prin OUG 32/2016 publicata in MOF 488/30.06.2016 au fost aduse urmatoarele completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

Impozit pe venit

1 . Scutirea de impozit a veniturilor din transferul dreptului de proprietate in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Avand in vedere ca persoanele fizice care au dreptul de a li se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, potrivit prevederilor Legii nr. 77/2016, datoreaza si impozit in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal prin darea in plata a bunului imobil, in conditiile in care persoanele fizice aflate in aceasta situatie nu au putere financiara, prin OUG 32/2016 s-au inclus in categoria veniturilor scutite de impozit veniturile din transferul dreptului de proprietate in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016, pentru o singura operatiune de dare in plata, respectiv pentru prima operatiune de dare in plata. Pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata, se infiinteaza la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata prevazute de Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite (RNNEADP). In acest registru se vor inscrie actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise in conformitate cu prevederile Legii nr. 77/2016. RNNEADP este administrat de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale (CNARNN -Infonot).

Scutirea se aplica atat debitorului, cat si codebitorilor, coplatitorilor, garantilor personali sau ipotecari ai debitorului, in cazul in care prin operatiunea de dare in plata se transfera dreptul de proprietate imobiliara din patrimoniul personal al acestora.

Aceste prevederi intra in vigoare de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial. Persoanele fizice care pana la data intrarii in vigoare a OUG 32/2016 au efectuat darea in plata in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016 beneficiaza de scutirea de impozit o singura data, pentru prima operatiune de dare in plata efectuata dupa intrarea in vigoare a ordonantei.

In situatia prevazuta la art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 pentru a beneficia de scutirea de impozit contribuabilul depune o cerere insotita de certificatul eliberat de CNARNN la organul fiscal competent care procedeaza dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care decizia de impunere nu a fost emisa sau nu a fost comunicata pana la data depunerii cererii, decizia de impunere nu se mai emite sau, dupa caz, nu se mai comunica;
b) in cazul in care decizia de impunere a fost emisa si comunicata contribuabilului, impozitul si accesoriile aferente acestora, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se anuleaza, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.
Sub sanctiunea decaderii, cererea se depune la organul fiscal competent in termen de cel mult 90 de zile de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.


Organul fiscal nu incepe sau suspenda executarea silita a impozitului pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal atunci cand contribuabilul a notificat organul fiscal cu privire la exercitarea dreptului prevazut la art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016.

Obligatiile fiscale reprezentand impozit pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal datorate la data intrarii in vigoare a OUG 32/2016 si stinse, prin orice modalitate, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a OUG 32/2016 si data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 se restituie la cererea contribuabilului adresata organului fiscal competent.

2. Introducerea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii si asimilate salariilor obtinute de catre persoanele fizice care activeaza in domeniul cercetarii-dezvoltarii, in scopul atragerii, mentinerii si dezvoltarii in Romania a resursei umane inalt calificate pentru desfasurarea activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica, precum si pentru consolidarea sistemului de cercetare-dezvoltare in vederea cresterii competitivitatii economiei romanesti.

Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii august 2016 persoanele fizice, vor fi scutite de impozit pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare   desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica. Conditiile de aplicare a scutirii vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice, al ministrului economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri, al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

3. Includerea in categoria veniturilor din alte surse a veniturilor obtinute de catre operatorii statistici din activitatea de colectare a datelor de la populatie si de la persoanele juridice cuprinse in cercetarile statistice efectuate in vederea producerii de statistici oficiale, cu exceptia celor obtinute ca urmare a unor contracte incheiate in baza Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau in baza raporturilor de serviciu incheiate in baza Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Taxa pe valoare adaugata

4. Aplicarea cotei de 9%, incepand cu 01 august 2016, pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol. Aceste produse urmeaza a fi stabilite prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari codul fiscalimpozit cladiriOUG 32/2016codul fiscaldarea in platareducerea tva


Data aparitiei: 04 Iulie 2016

Votati articolul "Modificari anuntate pentru Codul fiscal. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X