email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Cumulare activitati economice pentru calitatea de platitor TVA. Cum procedam?

cod de inregistrarepfacodul fiscaltvaactivitatea de topografiecontrol finante

In randurile de mai jos, analiza noastra face referire la un PFA (persoana fizica autorizata) care detine un cod de inregistrare din anul 2005, pe activitatea de topografie si nu este platitor de TVA. In anul 2015 solicita un cod de inregistrare pe activitatea de agricultura unde se inregistreaza ca platitor de TVA. In anul 2015 a emis facturi pe topografie fara TVA, iar pentru agricultura cu TVA. In anul 2016 are control de la finante si i se comunica ca trebuia sa factureze cu TVA si la activitatea de topografie si ii calculeaza TVA la facturile emise pe topografie. Contabilitatea este tinuta separat pentru fiecare activitate. Vom vedea in ce masura ar fi trebuit anulat codul de pe topografie pentru a pastra un singur cod de inregistrare (cel cu TVA). Vom stabili astfel ce se poate face in prezent pentru a nu se calcula TVA la facturile de topografie.


Intr-adevar, fiind persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, facturile pentru serviciile de topografie trebuiau emise cu TVA colectata, fara a fi emise prin aplicarea regimului special de scutire. Acest tratament fiscal se aplica chiar daca evidenta contabila este organizata distinct, pentru fiecare tip de activitate. Practic, persoana fizica care are calitatea de persoana impozabila este tratata ca platitoare de TVA pentru intreaga activitate economica, fara a fi tratata separat, pentru fiecare tip de activitate. In acest caz, se procedeaza  similar unei societati care poate avea un obiect principal de activitate si mai multe obiecte de activitate secundare. Societatea respectiva este inregistrata in scopuri de TVA pentru toate activitatile desfasurate in baza codului unic de inregistrare (CUI), asa cum persoana fizica se identifica prin CNP.

Recent, prin  Circulara nr. 691.736 din 14.06.2016, M.F.P.   a efectuat precizari cu privire la inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fizice care sunt persoane impozabile in sensul TVA si care desfasoara mai multe tipuri de activitati economice.  Aceasta circulata poate fi accesata prin link http://www.mfinante.ro/circulare.html?pagina=infotva

Referitor la inregistrarea in scopuri de TVA a unei persoane fizice care desfasoara mai multe tipuri de activitati economice in calitate de persoana impozabila din punctul de vedere al TVA, s-au avut in  vedere prevederile art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii", alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal
adoptat prin Legea nr. 227/2015 prin care s-a reglementat, in mod expres faptul ca "Atunci cand o persoana desfasoara mai multe activitati economice, prin activitate economica se intelege toate activitatile economice desfasurate de aceasta."

Aceleasi prevederi s-au regasit si la art.  125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii"
alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 571/2003, aplicabila pana la data de 31.12.2015, inclusiv.

In situatia in care o persoana fizica actioneaza in calitate de persoana impozabila prin desfasurarea mai multor  tipuri de activitati economice din sfera de aplicare a TVA,  valoarea operatiunilor respective trebuie tratata cumulat, fara ca fiecare tip de operatiune sa fie  tratata de sine-statator.  In acest context, ministerul considera relevanta  hotararea CJUE in cauza C-62/12  Kostov, din care rezulta ca  o persoana fizica ce este deja persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pentru activitatile sale (in cauza invocata era vorba despre un  executor judecatoresc independent) trebuie considerata persoana impozabila pentru orice alta activitate economica in sensul TVA ( cum ar fi intermedierea in livrarea unui bun imobil), chiar si in cazul in care aceasta activitate este exercitata in mod ocazional.

Astfel, la inregistrarea in scopuri de TVA, persoanei fizice trebuie sa i se atribuie  un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA pentru toate activitatile desfasurate de persoana fizica,  in calitate de persoana impozabila. Acest aspect este exemplificat prin circulara, astfel:
"De exemplu, o persoana fizica impozabila, inregistrata in sensul TVA, desfasoara mai multe tipuri de activitati, respectiv activitati de expertiza contabila, dar si activitati in calitate de expert evaluator sau practician in insolventa si, de asemenea, obtine ocazional venituri din intermediere in vanzarea de bunuri imobile. Activitatea economica a persoanei impozabile este constituita din totalitatea activitatilor impozabile ale respectivei persoane, astfel incat, in scopuri de TVA, pentru toate categoriile de operatiuni se utilizeaza acelasi cod de TVA atribuit persoanei impozabile. Nu se atribuie mai multe coduri de inregistrare in scopuri de TVA in functie de fiecare categorie de operatiuni realizate de persoana respectiva, fiind vorba despre una si aceeasi persoana impozabila;"

In situatia in care, pana la aceasta data unei persoane fizice i s-au atribuit, in mod eronat mai multe coduri de inregistrare, organul fiscal competent le va anula, fie la cererea contribuabilului, fie  din oficiu, astfel incat persoana impozabila sa ramana cu un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, pentru efectuarea tuturor activitatilor economice.
    
In concluzie, nu exista nicio solutie pentru a evita stabilirea de catre organul de inspectie fiscala a diferentelor suplimentara de plata TVA, inclusiv a accesoriilor aferente.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - consultant fiscal si expert contabil


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod de inregistrarepfacodul fiscaltvaactivitatea de topografiecontrol finante


Data aparitiei: 12 Iulie 2016

Votati articolul "PFA. Cumulare activitati economice pentru calitatea de platitor TVA. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X