email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile facilitati privind platile si incasarile in numerar. Valabile de la 1 august prin OUG 32/2016

facilitati fiscaleplati numeraroug 32/2016institutii credit1 august 2016operatiuni plati

Va prezentam mai jos care sunt noile facilitati fiscale aprobate prin O.U.G. nr.32/2016 pentru completarea Legii nr.227/ 2015 privind Codul Fiscal si a Legii nr.70/2015 in ce priveste operatiunile de incasari in numerar.

I. OUG 32 /2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale vine cu mai multe modificari pentru capitole diverse din Codul Fiscal, cu precadere in ce priveste impozitul pe venit si cota TVA.

Incepand cu 1 august 2016 sunt scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, persoanele fizice in cazul desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare  aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica.

Conditiile de acordare a scutirii se vor stabili prin Ordin comun al al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice, ministrului economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri, ministrului , ministrului finantelor publice, ministrului familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

De la 30 iunie 2016 nu de datoreaza impozit pe veniturile din transferul dreptului de proprietate in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile prevederilor Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, pentru o singura operatiune de dare in plata.

Scutirea se aplica atat debitorului, cat si codebitorilor , coplatitorilor, garantilor personali sau ipotecari ai debitorilor in cazul in care prin operatiunea de dare in plata se transfera dreptul de proprietate imobiliara din patrimoniul personal al acestora, asa cum prevede a

rt.111, alin.(2^1) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal modificat. Persoanele de la prezentul alineat beneficiaza de scutire o singura data, pentru prima operatiune de dare in plata, astfel cum rezulta din Registrul National Notarial de Evidenta a Actelor de Dare in Plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite (RNNEADP).

Notarii publici care autentifica acte de dare in plata potrivit Legii 77/2016 au obligatia sa le transmita la RNNEADP in aceasi zi in vederea inregistrarii lor.

Persoanele prevazute la art.111, alin.(2^1) din Codul Fiscal care solicita scutirea de impozit pe transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile Legii nr.77/2016 privind darea in plata, pentru care darea in plata se face pe cale judecatoreasca, vor avea obligatia transmiterii in termen de 30 de zile de la data comunicarii a unui exemplar al hotararii judecatoresti definitive la CNARNN, in vederea inregistrarii in RNNEADP. Pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului pe transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, persoanele fizice au obligatia depunerii unei cereri la organul fiscal competent, in termen de 90 de zile de la data comunicarii hotararii judecatoresti, sub sanctiunea decaderii, la care va anexa certificatul eliberat de CNARNN.

In situatia prevazuta la art.8 , alin.(5) din Legea nr.77 /2016 pentru a beneficia de scutirea de impozit contribuabilul depune o cerere insotita de certificatul eliberat de CNADRNN la organul fiscal competent care procedeaza dupa cum urmeaza:

- in cazul in care decizia de impunere nu a fost emisa sau nu a fost comunicata pana la data depunerii cererii , decizia de impunere nu se mai emite sau, dupa caz, nu se mai comunica:

- in cazul in care decizia de impunere a fost emisa si comunicata contribuabilului, impozitul si accesoriile aferente acestora , neachitate pana la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr.32/2016, se anuleaza, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.

De asemenea, odata cu aparitia O.U.G. nr.32/2016 , incepand cu 30 iunie 2016 sunt incluse in categoria veniturilor din alte surse si veniturile obtinute de operatorii statistici din activitatea de colectare a datelor de la populatie si de la persoanele juridice cuprinse in cercetarile statistice efectuate in vederea producerii de statistici oficiale, cu exceptia celor obtinute ca urmare a unor contracte incheiate in baza Legii nr.53/2003-Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare , sau in baza raporturilor de serviciu incheiate in baza Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In ce priveste TVA, subliniem faptul ca de la 1 august 2016 se aplica o cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol. Aceste produse se stabilesc prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agricultirii si dezvoltarii rurale, care urmeaza sa se aprobe pana la 1 august 2016.

II. Referilor la Legea nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, noutatile se refera la:

Incepand cu 1 august 2016 organizatorii de nunti si botezuri, pentru operatiunile  de incasari in numerar pe zi, de la persoane fizice, pentru serviciile legate de aceste evenimente, pot solicita organului fiscal central competent in administrarea obligatiilor lor fiscale, in cazul in care acestia prezinta organului fiscal informatii din care rezulta ca incasarile de la persoane fizice generate de organizarea de astfel de evenimente depasesc plafonul prevazut la art. 4, aprobarea unui alt plafon de incasari decat cel stabilit la art. 4 din Legea nr.70/2015, care este la momentul de fata de 10.000 de lei de la o persoana.

Pana la 1 august 2016 se aproba si ordinul M.F.P. pentru aplicarea art.4^1 din Legea nr. 70/2015, introdus prin O.U.G. nr.32 /2016.

Incepand cu 1 august 2016 plafoanele-limita prevazute de Capitolul 1 din Legea nr.70/2015 nu se aplica de catre persoanele persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica la retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice;


Sursa: ANAF Cluj


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facilitati fiscaleplati numeraroug 32/2016institutii credit1 august 2016operatiuni plati


Data aparitiei: 18 Iulie 2016

Votati articolul "Noile facilitati privind platile si incasarile in numerar. Valabile de la 1 august prin OUG 32/2016":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 38 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X